Lovitură pentru Facebook, în Polonia. Autoritățile se pregătesc să interzică ștergerea conturilor și a conținutului care nu încalcă legea poloneză

Lovitură pentru Facebook, în Polonia. Autoritățile se pregătesc să interzică ștergerea conturilor și a conținutului care nu încalcă legea poloneză

Sebastian Kaleta, secretar de stat în Ministerul Justiției din Polonia, a declarat că decizia Facebook de a elimina contul lui Trump a fost ipocrită, motivată politic și „echivalează cu cenzura”.

El a spus că proiectul de lege pregătit de ministerul justiției va face ilegală pentru companiile de social media eliminarea postărilor care nu încalcă legea poloneză, scrie The Guardian.

„Eliminarea conținutului legal ar încălca direct legea, iar acest lucru va trebui respectat de platformele care operează în Polonia”, a declarat Kaleta pentru ziarul Rzeczpospolita.

În ultimii ani, Facebook a trecut la blocarea conținutului distribuit de organizații și de politicieni polonezi de extremă dreapta.

Contul deputatului Janusz Korwin-Mikke, aliniat cu partidul Konfederacja, a fost exclus în noiembrie. Acesta avea 780.000 de adepți, pentru ceea ce Facebook a numit încălcări repetate ale standardelor comunității. Korwin-Mikke a acuzat Facebook că este condus de „fasciști și bolșevici”.

În conformitate cu prevederile proiectului de lege polonez, utilizatorii ar putea depune o petiție în instanță pentru a forța companiile de socializare să redea conținutul șters dacă cred că nu încalcă legea poloneză. Instanța se va pronunța în termen de șapte zile, iar procesul va fi complet electronic.

Morawiecki a cerut UE să introducă reglementări similare. Alți politicieni europeni, inclusiv germana Angela Merkel, și-au exprimat nemulțumirea față de interdicția impusă de Trump de către diverse instituții de socializare, iar o nouă propunere a UE, Legea serviciilor digitale, prevede reglementări mai dure pentru companiile tehnologice, inclusiv amenzi dure pentru eșecul blocării ilegale conţinut.

Ultima oră
16:12 - Florin Cîțu: Sunt cele mai mari şanse să avem în viitor coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR, cu mine premier (VIDEO)
16:09 - Alexandru Sassu, fostul președinte la TVR, a murit. Afecțiunea de care suferea
15:41 - Florin Cîțu, neintimidat de susținătorii lui Orban: De luni vom fi cu toţii o echipă. Vor fi de partea mea (VIDEO)
15:26 - 493 de unități administrative din România, în scenariul roșu. Lista localităților în care rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori
14:47 - Orban, către liberali: Nu-mi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat un for al PNL înainte de deciziile ce au dus la criză şi retragerea USR PLUS. Dacă ei nu mai vin în coaliție, cu cine facem majoritate parlamentară?
14:38 - Ludovic Orban: Un lider al PNL trebuie să fie carismatic și să aibă forța și inteligența de a duce PNL la victorie. Am câștigat această competiție
14:32 - Directive date din taberele Cîțu și Orban, ca delegații la congres să-și dovedească votul. „Toți trebuie să deschidă perdelele la cabine” (FOTO)
14:20 - Mihai Bendeac, mână spartă. Plăteşte personal, cu 10.000 euro, concurenţii de la iUmor, de la Antena 1
14:11 - Ludovic Orban: Nu avem un premier și un Guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă (VIDEO)
14:04 - Dan Vîlceanu, către Ludovic Orban: În Parlament aţi fost alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Aţi ridicat un zid în PNL şi acum vă cer să îl dărâmaţi (VIDEO)