În Germania, anul 2021 va fi marcat nu doar de lupta cu pandemia de coronavirus, ci și de finalul erei Merkel. După 16 ani în care s-a aflat la conducerea guvernului federal, Angela Merkel a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat de cancelar. Jurnaliștii de la dw.com notează că deși în acest moment nimic nu este mai important în Germania decât pandemia de COVID-19, alegerile parlamentare și instalarea unui nou cancelar vor domina agenda publică în 2021.
În condițiile în care începutul campaniei de vaccinare nu schimbă deocamdată cu nimic evoluția situației epidemiologice, autoritățile germane iau măsuri pentru a ține în frâu pandemia. De altfel, pentru noaptea de Revelion, în Germania a fost impus un lockdown aproape total în încercarea de a limita cât mai mult răspâdirea virusului.
Asta după ce, la începutul lunii decembrie, Angela Merkel făcea apel la cetățeni să evite cât mai mult întâlnirile în perioada sărbătorilor.
„Dacă în perioada Crăciunului avem prea multe contacte sociale şi ulterior vom constata că a fost ultimul Crăciun petrecut împreună cu bunicii, atunci vom fi făcut ceva greşit. Să nu facem asta”,spunea cancelarul german pe 9 decembrie.
Între timp, însă, la nivel național, ia amploare opoziția față de măsurile de îngrădire a libertății, mai ales prin manifestațiile organizate de mișcarea „Querdenker”.
De altfel, specialiștii estimează menținerea unui echilibru între protejarea sănătății și libertățile cetățenilor ar putea influența rezultatul alegerilor din 2021. În șase landuri germane vor avea loc alegeri în acest an. Printre acestea se numără Baden-Württemberg, unde actualul premier Winfried Kretschmann, singurul şef ecologist de guvern regional, candidează pentru un nou mandat, Turingia și Saxonia Anhaltină.
La acestea se adaugă și alegerile parlamentare la nivel federal, care vor reprezenta finalul epocii Merkel.
”Merkel a fost percepută şi apreciată şi în străinătate ca un cancelar de criză, care în vremuri tulburi, marcate de datoriile statelor europene, de Brexit şi Trump, acum de coronavirus, a reuşit să ţină capacul pe oala în clocot”, notează jurnaliștii de la dw.com.
În ceeea ce privește viitorul cancelar, sunt șanse mari ca acesta să fie viitorul președinte al CDU, creditat cu 35% din opțiunile electoratului în acest moment, la distanță considerabilă față de restul formațiunilor.
Trei politicieni candidează la șefia formațiunii. Este vorba despre Friedrich Merz, fost şef al grupului parlamentar CDU, Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia şi Norbert Röttgen, specialist în politică externă. Sondajele de opinie arată însă că o majoritate relativă a cetățenilor germani și-ar dori ca Markus Söder să fie viitorul cancelar federal. El este remierul landului Bavaria şi preşedinte al Uniunii Creştin Sociale (CSU), fornațiune parteneră a CDU.
Sursa citată mai notează că indiferent de persoana care îi va lua locul Angelei Merkel, CDU şi CSU vor avea nevoie de cel puțin încă o formațiune pentru a forma viitorul guvern.
„Coronavirusul este cea mai gravă criză din anul 1945 încoace şi afectează toate palierele politice, de la nivel local la nivel global”, a declarat politologul Florian Hartleb pentru sursa citată, precizâd că pandemia va rămâne tema dominantă de pa agenda publică din Germania și în 2021.