Macron intenționează să aibă „un contact direct” cu Vladimir Putin „în următoarele zile”

Macron intenționează să aibă „un contact direct” cu Vladimir Putin „în următoarele zile”
Vladimir Putin (Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Klimentyev) și Emmanuel Macron (F: Hepta.ro / Abaca Press / Lafargue Raphael/ABACA)

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că intenționează să aibă un „contact direct” cu omologul său rus, Vladimir Putin, „în următoarele zile”, transmite Deutsche Welle.

Macron spune că intenționează să aibă „un contact direct” cu Vladimir Putin „în următoarele zile”

Liderul francez susține că el și omologul său rus vor discuta despre „energia nucleară civilă” și situația Centralei Nucleare Zaporojia.

„Intenționez să am un contact direct cu el în următoarele zile”, a declarat Macron, într-un dialog cu jurnaliștii la Paris.

Au existat lovituri repetate în zona centralei nuclare din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a vorbit despre „atacuri țintite” pentru care Kievul și Moscova se învinuiesc reciproc.

AIEA anunțase miercuri că Zaporojia a fost deconectată din nou de la sursa sa de energie externă. Centrala se bazează acum pe generatoarele diesel de urgență.

Complexul se află în Zaporojia, una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a declarat anexate, nu prea departe de linia frontului. În octombrie, președintele rus Vladimir Putin a emis un decret care plasează centrala nucleară sub administrare rusă.

În tot acest timp, potrivit Politico, SUA este îngrijorată că Rusia ar putea să folosească arme chimice în Ucraina. Oficiali ai administrației americane consideră că producerea unui atac de acest gen nu este iminentă, însă spun că forțele ruse ar putea recurge la metode de război neconvențional dacă înregistrează în continuare pierderi pe câmpul de luptă.

Urmăriți B1TV.ro și pe