Manifestațiile din România pe tema votului din diaspora, prezentate în presa internațională

Manifestațiile din România pe tema votului din diaspora, prezentate în presa internațională

Protestele din ultimele ore ale românilor din ţară pe tema votului românilor din diaspora au ajuns deja în presa străină. Publicaţii din Europa, dar şi din Noua Zeelandă şi Asia, scriu că manifestanţii cer ca românii din străinătate să poată vota în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie.

Jurnaliştii de la France 24 scriu că peste 10.000 de oameni au ieşit în stradă şi au protestat faţă de modul în care s-a desfasurat primul tur de scrutin pentru românii in diaspora.

„Zeci de mii de români care trăiesc în străinătate s-au plâns că le-a fost imposibil să voteze în primul tur din cauza numărului insuficient de secții de votare”, scrie publicaţia citată.

Agenţia Reuters notează că românii din ţară au iesit în stradă şi îşi arată susţinerea faţă de cei din diaspora şi cer ca aceştia să poată vota în cel de-al doilea tur de scrutin.

Jurnaliştii amintesc și despre problemele României legate de corupţie.

Site-ul australian SBS notează că peste 7000 de oameni s-au adunat la Cluj, iar alţi 1500 au protestat la Timișoara, orasul unde a inceput revolutia din 1989, faţă de modul in care a fost organizat votul in diaspora.

Şi jurnalistii de la agentia RIA Novosti vorbesc despre protestele din România si dau procentele obţinute de Victor Ponta si Klaus Iohannis in primul tur.

Presa din Asia notează că scrutinul din Romania este unul crucial pentru o fosta tara comunista, unde democratia are inca de suferit.

Ultima oră
12:45 - Florin Cîțu, huiduit în timpul discursului de la congresul PNL: Cei care strigați ”demisia” înseamnă să vă dați jos propriul Guvern, da? Numai Dragnea făcea asta!
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)