Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic

Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
Dominic Raab, șeful diplomației britanice. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Tayfun Salci

Marea Britanie a învinuit Iranul pentru atacul asupra petrolierului aflat în zona strâmtorii Hurmuz, incident violent care s-a soldat cu moartea a doi navigatori, un cetățean român și un altul britanic. Dominic Raab, secretarul britanic pentru afaceri externe, a acuzat Teheranul că a comis un atac „deliberat și țintit”, care constituie „o încălcare clară a dreptului internațional”, transmite Sky News.

Tragicul incident s-a produs joi, când petrolierul MV Mercer Street se afla în Marea Arabiei, în largul coastei Omaneze. Nava este operată de Zodiac Maritime, companie cu sediul la Londra.

Iranul, acuzat de Marea Britanie pentru atacul asupra Mercer Street, soldat cu moartea unui român și a unui britanic

„Regatul Unit condamnă atacul dur și ilegal comis asupra unei nave comerciale în largul coastei coasta Omanului, care a ucis un britanic și un cetățean român”, a declarat Dominic Raab, printr-un comunicat de presă transmis duminică.

„Considerăm că acest atac a fost deliberat, țintit și o încălcare clară a dreptului internațional de către Iran”, a continuat oficialul britanic.

„Evaluările făcute de Regatul Unit au ajuns la concluzia că este foarte probabil ca Iranul să fi atacat MV Mercer Street în apele internaționale din largul Omanului în 29 iulie folosind unul sau mai multe vehicule aeriene fără pilot (UAVs)”, a mai afirmat secretarul britanic pentru afaceri externe.

„Iranul trebuie să pună capăt atacurilor de acest gen, iar vaselor trebuie să li se permită să navigheze liber, în conformitate cu dreptul internațional”, a adăugat Dominic Raab.

„Regatul Unit lucrează alături de partenerii noștri internaționali la un răspuns concertat pentru acest atac inacceptabil”, a subliniat el.

Ce a discutat Bogdan Aurescu cu Dominic Raab și Yair Lapid

Șeful diplomației române a avut un schimb de opinii, duminică, cu omologul său britanic.

„Cei doi miniștri au realizat un schimb preliminar de informații privind circumstanțele în care s-a produs tragicul eveniment, exprimând necesitatea stabilirii cât mai rapide a acestora, și au convenit să mențină acest subiect în atenție și să rămână în contact apropiat până la stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii incidentului”, a menționat MAE.

Totodată, sâmbătă, ministrul român de externe a discutat cu omologul său israelian, primul oficial care a învinuit Iranul pentru atac.

„Ministrul Lapid a transmis condoleanțe părții române pentru decesul cetățeanului român pe nava operată de o companie israeliană și a prezentat, în baza informațiilor disponibile părții israeliene la acest moment, o serie de elemente preliminare legate de incident. Ministrul Bogdan Aurescu i-a mulțumit omologului israelian pentru mesajul său de compasiune și pentru informațiile transmise, exprimând încrederea că ancheta aflată în desfășurare va contribui, în cel mai scurt timp, la determinarea cauzelor și naturii acestui tragic incident violent, a cărui producere partea română o condamnă cu fermitate”, anunța MAE sâmbătă seară.