Scandal politic în Marea Britanie: Theresa May l-a demis pe ministrul Apărării (VIDEO)

Scandal politic în Marea Britanie: Theresa May l-a demis pe ministrul Apărării (VIDEO)
Foto: hepta.ro/DPA Images / Tobias Hase

Scandal politic în Marea Britanie. Secretarul Apărării, Gavin Williamson, a fost demis după o anchetă privind scurgerea de informaţii de la Consiliul Naţional de Securitate în ceea ce priveşte cooperarea cu Huawei pentru construirea infrastructurii 5G, relatează BBC.

Într-un comunicat difuzat miercuri, Theresa May i-a cerut demisia lui Gavin Williamson, afirmând că şi-a pierdut încrederea în capacitatea acestuia de a servi în rolul de secretar al Apărării şi de membru al cabinetului său.

Decizia premierului a fost luată după ce a primit informaţii potrivit cărora Williamson este responsabil de o scurgere neautorizată de informaţii de la reuniunile Consiliului de Securitate Naţională.

În locul lui Williamson a fost numită Penny Mordaunt, care a servit ca ofţer rezervist în marină.

Este pentru prima dată în istoria Marii Britanii când un ministru este demis ca urmare a unei anchete.

Ancheta privind scurgerea de informații a fost declanşată după un raport Daily Telegraph privind avertismentele din cadrul cabinetului referitor la posibilele riscuri pentru securitatea națională în legătură cu o înțelegere cu Huawei.

Williamson a negat cu vehemenţă că ar fi vinovat şi a declarat că este victima unei vendete, scrie BBC.

”Nu am dezvăluit nimic din ceea ce s-a discutat în Consiliul Naţional de Securitate şi nu aş dezvălui niciodată ceva din ceea ce s-a discutat acolo. Recunoaşteţi că sunteţi unul dintre suspecţi? Aşa cum am mai spus, nu aş face-o şi nu am făcut-o niciodată”, a spus Williamson.

Secretarul apărării a mers până la a jura pe viaţa copiilor săi că nu este responsabil de această scurgere de informaţii.

El a oferit ca posibilă explicaţie pentru învinovăţirea sa relaţia proastă pe care o are cu Sir Mark Sedwill, secretarul cabinetului şi consilier pentru securitate naţională.

Williamson mai susţine că dacă poliţia ar fi investigat acest episod, cu siguranţă că ar fi fost exonerat.

Scotland Yard a declarat că nu a considerat necesar să intervină şi a lăsat luarea unei decizii în legătură cu Williamson pe seama Consiliului Naţional de Securitate şi a guvernului.

Acest scandal survine într-un moment dificil pentru guvernul de la Londra, fragilizat de disputele cu propriii parlamentari pe tema Brexitului.

Comentatorii nu exclud o eventuală lovitură sub centură dată de serviciile chineze de spionaj care ar fi plantat aceste informaţii compromiţătoare pentru Williamson.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.