Marea evacuare din Libia: Săracii rămân în urmă

Marea evacuare din Libia: Săracii rămân în urmă
Guvernele statelor mai bogate au facut eforturi pentru a-și aduce acasă cetățenii din Tripoli, Benghazi sau chiar din mijlocul deșertului, însă la granițele Libiei rămân zeci de africani și asiatici, care nu...

Guvernele statelor mai bogate au facut eforturi pentru a-și aduce acasă cetățenii din Tripoli, Benghazi sau chiar din mijlocul deșertului, însă la granițele Libiei rămân zeci de africani și asiatici, care nu au posiblitatea de a părăsi zona afectată de revoltele violente, informează hrw.org.

„Mii şi mii de muncitori străini rămân blocaţi în Benghazi, după ce au fost forţaţi să părăsească fabricile în care lucrau şi şi-au pierdut bunurile în evenimentele din ultima săptămână”, a declarat un director al organizaţiei umanitare Human Rights Watch, Peter Bouckaert, care este în Benghazi.

Specialiștii Human Rights Watch de la granița cu Tunisia au declarat că autoritățile tunisiene închid frecvent granița cu Libia pentru câteva ore, în fiecare zi, pentru că nu dispun de capacitatea necesară să găzduiască numărul mare de persoane care caută adăpost. Circa 80.000-90.000 de libieni au fugit în Tunisia de la începutul revoluției , iar aproape 40.000 de oameni nu au reușit să părăsească Libia, potrivit ultimelor estimări ale Înaltului Comisariat ONU.

Tabăra de refugiați de la granița Libiei

Cifrele sunt doar estimative. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie apreciază că numărul total al muncitorilor străini veniţi din Africa sau din Asia în Libia este de 1,5 milioane.

“Guvernele au fost capabile să își salveze proprii cetățeni, dar ar trebui să se alăture unui efort internațional de evacuare a zeci de mii de străni vulnerabili”, a spus Bouckaert.

Aproximativ 13.500 de persoane din China, Tunisia, Siria, Iordan, Vietnam și alte tări, au fost evacuate în ultimele zile din Benghazi, cu ajutorul vapoarelor și navelor militare, potrivit voluntarilor care îi asistă pe străinii blocați.

Risc de epidemie

Organizaţiile umanitare şi ONU sunt îngrijorate în acest moment de discriminarea la care sunt supuşi migranţii din Africa sub-sahariană, care încearcă, dar nu reuşesc, să părăsească Libia din cauza suspiciunilor cum că ar fi mercenari angajaţi de regimul lui Muammar Gaddafi pentru reprimarea revoltei.

O uriaşă tabără de corturi instalată la graniţa cu Tunisia reuşeşte să ofere adăpost pentru o mică parte a zecilor de mii de refugiaţi. Autorităţile tunisiene, egiptene, ONU şi organizaţiile umanitare sunt depăşite de situaţie iar în ajutorul celor evacuaţi au sărit şi localnicii, care şi-au pus casele la dispoziţie.

Vestul a început să trimită ajutoare, inclusiv financiare, şi să facă eforturi pentru a-i ajuta pe refugiaţi. Primii beneficiari vor fi egiptenii, care vor părăsi zona cu ajutorul avioanelor şi navelor trimise de statele europene, cu Franţa, Marea Britanie şi Spania în frunte. Printre refugiaţii aflaţi în zonă, care îşi aşteaptă rândul, se numără cei din Bangladesh, Vietnam, Filipine sau cei din Africa sub-sahariană.

Un înalt responsabil al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Eric Laroche, a insistat la Tunisia asupra urgentării acţiunii de evacuare pentru a evita riscul de epidemii.

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a anunţat ieri că operaţiunea de evacuare a românilor s-a încheiat. 735 de români au fost evacuaţi în siguranţă din Libia în ultimele zile, la bordul aeronavelor militare trimise de România la Tripoli sau cu ajutorul mijloacelor de transport puse la dispoziţie de alte state.

Românii salvați din Libia au ajuns acasă
Gaddafi, anchetat pentru crime împotriva umanității

Procurorul General al Tribunalului Penal Internațional, Luis Moreno Ocampo, a anunțat, joi, deschiderea unei anchete în privința liderului libian, Muammar

Gaddafi, pentru crime împotriva umanității. Conform ultimelor estimări, mii de oameni au fost uciși după ce forțele de ordine ale lui Gaddafi au inceput să atace persoanele participante la protestele izbucnite din 17 februarie. Liderul libian a jurat că va lupta în continuare deși a pierdut controlul asupra majorității țării.

Armata lui Gaddafi a lansat, joi, un atac aerian asupra orașului petrolier, Brega, susțin locuitorii acestuia.

Raidul vine la o zi de la moartea a 14 civili în luptele dintre rebeli și trupele guvernamentale desfășurate în Brega.