Marie Dubois, actriţă a cinema-ului de avangardă din anii 1970, a murit la 77 de ani

Marie Dubois, actriţă a cinema-ului de avangardă din anii 1970, a murit la 77 de ani
Foto: kino-teatr.ru

Actriţa franceză Marie Dubois, care a jucat în filmele unor regizori celebri, precum Luchino Visconti, Claude Chabrol, Alain Resnais şi Claude Sautet, a murit miercuri, la vârsta de 77 de ani, relatează AFP.

Marie Dubois, actriţă blondă cu ochi albaştri din cinema-ul de avangardă al anilor 1970, şi-a pus talentul în slujba tinerilor regizori din epocă.

Dubois suferea de scleroză în plăci de mai mulţi ani şi a participat la campanii de sensibilizare a publicului larg în privinţa acestei maladii şi de colectare de fonduri pentru găsirea unor tratamente mai eficiente.

Actriţa a murit într-un azil de bătrâni din Pau, unde locuia din 2010.

Născută Claudine Huzé, pe 12 ianuarie 1937, la Paris, Marie Dubois a fost descoperită de François Truffaut, care a distribuit-o în rol de chelneriţă în „Trageţi în pianist/ Tirez sur le pianiste” (1959).

A jucat în filmele celor mai importanţi regizori ai secolului al 20-lea, de la Jean-Luc Godard („Une femme et une femme”) la Roger Vadim („La ronde”), Louis Malle („Hoţul din Paris/ Le Voleur”), Luchino Visconti („Inocentul/ L’Innocente”), Alain Resnais („Unchiul meu din America/ Mon oncle d’Amérique”), Claude Sautet („Vincent, Francois, Paul… şi ceilalţi/ Vincent, François, Paul et les autres”).

„Jocurile sunt făcute!/ Rien ne va plus”, de Claude Chabrol, lansat în 1997, a fost unul dintre ultimele sale filme.