Marin Gherman, după atacul din Cernăuți: Centrul administrativ al regiunii nu a fost afectat / Tot mai des este întrerupt curentul electric peste tot în Ucraina (VIDEO)

Marin Gherman, după atacul din Cernăuți: Centrul administrativ al regiunii nu a fost afectat / Tot mai des este întrerupt curentul electric peste tot în Ucraina (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy

Marin Gherman, analist politic din Cernăuți, a vorbit despre atacul rusesc de luni din această regiune ucraineană, la Știrile B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță, și a spus că este primul episod de acest gen de la începutul invaziei lansate de Rusia în februarie.

Marin Gherman, pe B1 TV, despre atacul rusesc din Cernăuți și starea de spirit din Ucraina

Întrebat care este situația acum în Cernăuți, analistul politic a explicat: „În primul rând, ceea ce s-a întâmplat în regiunea Cernăuți este foarte departe de orașul Cernăuți, care este centrul administrativ. Este vorba de două rachete care, din păcate, au ajuns în regiunea Cernăuți, la 150 de kilometri de Cernăuți, fiind foarte aproape de frontiera cu Republica Moldova și un pic mai departe de frontiera cu România”.

„Orașul Cernăuți nu a fost afectat sub nicio formă, iar localitatea Novodnestrovsk este o localitate pe Nistru, unde există o centrală hidroelectrică importantă pentru furnizarea energiei electrice în regiunea Cernăuți. Este primul caz în care o țintă a fost lovită de către Federația Rusă în acest război, până acum, au existat într-adevăr cazuri de survolări deasupra teritoriului regiunii Cernăuți, dar nu s-a întâmplat nimic de acest gen. Iată, la opt luni de război, s-a și întâmplat acest caz”, a continuat el.

Întrebat dacă au sunat sirenele și în oraș, Marin Gherman a precizat: „Da, la 7:30 au sunat sirenele, la 7 dimineața. De fapt, s-a acomodat foarte mult societatea ucraineană la evenimentele de război, luând în calcul faptul că sirenele nu răsună doar afară, răsună la telefoane, sunt fel de fel de aplicații, oamenii sunt informați prin mass-media, și din start nu se știe care este direcția unei rachete, se știe doar direcția generală a acestei rachete”.

Referitor la starea de spirit din Ucraina, Marin Gherman a afirmat: „Schimbarea generală a curentului de opinie, în linii mari, nu doar în Cernăuți, în întreaga Ucraină, s-a produs după 10 octombrie, când Rusia a început să recurgă la aceste bombardamente ale obiectivelor de infrastructură critică. Tot mai des este întrerupt curentul electric peste tot în Ucraina. Chiar și acolo unde nu s-au produs explozii, este curentul întrerupt pentru a ajuta regiunile vecine”.

„De la o zi la alta, tot mai multe obiective sunt distruse. Ucrainenii cumva sunt panicați, mai ales cei din orașele mari, să nu se ajungă la situația în care va veni iarna, nu va fi curent, nu va fi cald în casă și ei vor trebui să părăsească orașele acestea și să caute un loc mai bun”, a mai spus analistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe