Medicii pediatri: Solarul ar trebui interzis minorilor

Medicii pediatri: Solarul ar trebui interzis minorilor
Saloanele de bronzare ar trebui să închidă ușile minorilor pentru a-i proteja împotriva cancerului de piele, au spus 60.000 de medici pediatri într-o declarație, informează Reuters. Academia Americană de...

Saloanele de bronzare ar trebui să închidă ușile minorilor pentru a-i proteja împotriva cancerului de piele, au spus 60.000 de medici pediatri într-o declarație, informează Reuters.

Academia Americană de Pediatrie, Organizația Mondială a Sănătății, Academia Americană de Dermatologie, precum și alte grupuri susțin cauza.

“Sunt mai multe saloane de bronzare în America decât sunt Starbucks sau McDonald’s. Peste un million de vizite sunt făcute zilnic la saloane”, a spus doctor Sophie J. Balk, care a ajutat la scrierea declarației pentru Academia Americană de Pediatrie, citează sursa citată.

Cercetările arată că persoanele care se bronzează artificial înainte de 35 de ani au risc de 75% de a dezvolta melanom, cancerul cu rata de mortalitate cea mai mare.

Un studiu scandinav arată că 24 din 10.000 de tinere care folosesc frecvent solarul au făcut melanom, în timp ce doar 17 din 10.000 dintre cele care nu au mers deloc sau au mers foarte rar la solar au dezvoltat melanom.

Cercetările arată că aproape un sfert din tinerii de culoare albă au încercat cel puţin o dată solarul, iar mulţi merg regulat.

O persoană din 50 face melanom la un anumit moment dat. Potrivit Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, peste un milion de noi cazuri de cancer de piele apar anual numai în SUA și majoritatea sunt asociate cu radiațiile ultraviolete. În fiecare an, aproape 8.700 de americani mor din cauza cancerului de piele.

Radiațiile ultraviolete, fie artificiale, fie naturale, provoacă și apariția altor tipuri de cancer de piele.