Medicul Sandra Alexiu: Este uneori imposibil să diferențiezi clinic gripa de COVID, pentru că se manifestă asemănător. Nu vom avea capacitatea de a testa toți pacienții care vor avea simptome

Medicul Sandra Alexiu: Este uneori imposibil să diferențiezi clinic gripa de COVID, pentru că se manifestă asemănător. Nu vom avea capacitatea de a testa toți pacienții care vor avea simptome
Sursa Foto: Mufid Majnun / Unsplash

Medicul Sandra Alexiu avertizează că în perioada următoare situația va deveni dramatică în România, din cauza că sezonul de gripă se va suprapune cu pandemia de COVID-19. Mai mult, specialista a declarat într-un interviu acordat Hotnews.ro, căîn unele cazuri, medicilor le este imposibil să facă diferența între pacienții cu gripă și cei cu noul coronavirus, deoarece simptomele sunt identice, de cele mai multe ori.

„Va fi foarte greu să diferențiem gripa de COVID-19, formele mai grave, pentru că în general ele sunt infecții acute respiratorii care afectează plămânul, așadar căile respiratorii inferioare, și se manifestăfoarte asemănător: pacienții au febră, tușesc, au dureri de mușchi, dureri de cap, febra este înaltă, nu cedează la nimic. Pur și simplu este uneori imposibil să diferențiezi clinic gripa de COVID, mai ales că nu toți pacienții au tulburări de gust și miros, așa cum se cunoaște deja. Așa că va fi foarte complicat pentru consultațiile de prim impact. Evident nu vom avea capacitatea de a testa toti pacienții care vor avea simptomele. Vom ajunge în curând în situația să decidem imediat, chiar și în lipsa testării, ce e de făcut, folosind mai multe criterii, inclusiv vârsta.Atâta vreme cât știm deja că 85% dintre cei care fac COVID-19 fac forme ușoare sau asimptomatice, cel mult forme medii, deja nu mai reușim să diferențiem aceste infecții de cele de sezon. De asemenea, sunt și pacienți la care apar simptome digestive: diaree, vărsături, dureri de burtă, tulburări de scaun și dureri abdominale cu balonare. În aceste cazuri, deja putem să confundăm – de exemplu – cu enteroviroze sau cu infecții cu rotavirus. Mai ales la copii. Este foarte greu să facem aceste diferențieri”, a declarat medicul.

Medicul recomandă vaccinarea împotriva gripei sezoniere și respectarea cu sfințenie amăsurilor de siguranțărecomandate de autorități.

„Ca să putem preveni gripa avem deja un vaccin și chiar Organizația Mondială a Sănătății a recomandat să începem mai devreme vaccinarea în acest an…Principalele noastre preocupări acum ar trebui să fie în continuare să purtăm măști, să le purtăm corect, pentru că și aceasta este o problemă, să ne dezinfectăm mâinile, să le spălăm cât se poate de bine minimum 20 de secunde cu apă și săpun, să folosim geluri dezinfectante, pe care să le folosim tot așa, minimum 20 de secunde dacă nu avem la dispoziție apă și săpun, să păstrăm distanța de minimum 1,5 metri între noi și în felul acesta putem să limităm mult circulația tuturor virusurilor din sezon, nu doar a COVID”, este sfatul medicului Sandra Alexiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe