Merkel se opune interzicerii depline a Huawei

Merkel se opune interzicerii depline a Huawei
foto: Hepta.ro / DPA Images / Thierry Roge

Germania va întări controlul asupra furnizorului chinez în regulile 5G. Cancelarul Angela Merkel menține linia împotriva agențiilor de securitate din Berlin pentru a preveni interzicerea formală a companiei chineze Huawei Technologies Co., în timp ce negociatorii finalizează regulile pentru securizarea rețelelor wireless de generația a cincea în Germania.

Proiectul de reglementări ar spori controlul guvernului asupra furnizorilor de echipamente, oferind membrilor cheie ai guvernului mai mult spațiu pentru a semnala riscurile de securitate pentru datele din Germania, spun trei surse apropiate discuțiilor.

În timp ce reglementările reflectă îngrijorările internaționale cu privire la furnizorul chinez, cancelarul a refuzat să compromită poziția sa principală conform căreia Germania nu trebuie să abordeze Huawei cu o interdicție specifică. Deși regulile s-ar putea schimba în continuare, măsurile în sine nu vor echivala cu o interdicție de facto asupra Huawei, ceea ce ar fi fost posibil dacă cerințele de securitate ar fi fost prea greu de respectat, au spus sursele.

Măsurile nu sunt menite nici să funcționeze ca o interdicție de facto, prin crearea unor condiții prea greu de respectat sau prea riscante pentru companiile de telecomunicații care folosesc kitul Huawei, au spus sursele.

Semnele unui diferențe de abordare între Germania și Franța apar cu doar câteva zile înainte ca liderii europeni să se întâlnească la Bruxelles pentru a discuta despre securitatea 5G și strategia lor industrială mai largă. Charles Michel, președintele consiliului liderilor UE, încearcă să creeze o abordare unitară a securității cibernetice în întregul bloc comunitar, conform unei versiuni preliminare de concluzii ale summit-ului citat de Bloomberg.

„Consiliul European subliniază că potențialii furnizori de 5G trebuie evaluați pe baza unor criterii obiective comune”, spune proiectul.

Summit-ul de două zile a fost amânat până la sfârșitul săptămânii viitoare, deoarece Michel se află în carantină după ce un contact a fost depistat pozitiv.

Merkel a menținut o abordare conciliantă față de China, în ciuda eforturilor președintelui american Donald Trump de a suscita opoziția față de Beijing și a presiunii sale asupra guvernelor UE de a ține Huawei în afara rețelelor lor de date. Cancelarul german a întărit această poziție după o conferință video tensionată din 14 septembrie între liderii UE și președintele Xi Jinping.

„Numărul de probleme a crescut substanțial în anumite domenii, nu există nicio îndoială în acest sens”, a declarat Merkel reporterilor după întâlnire. „Pe de altă parte, trebuie să tot încerci să găsești soluții, chiar dacă lucrurile avansează doar cu un milimetru.”

Săptămâna trecută a intrat în vigoare o interdicție din partea Casei Albe pentru companii în a furniza tehnologie americană firmei Huawei, oprind acesteia accesul la software și componente fabricate în străinătate, care sunt cheia alimentării stațiilor sale 5G de bază. Compania are un inventar „suficient” pentru a-și menține operațiunile pe linia de plutire, a declarat miercuri Guo Ping, președintele rotativ al Huawei, reporterilor la Shanghai.

Compania a negat în mod constant că echipamentele sale 5G ar prezinta vreun risc – iar guvernul chinez a avertizat împotriva tratamentului nedrept, amenințând chiar cu represalii în cazul în care compania va fi exclusă.

Noile reguli germane, care fac parte dintr-o lege mai amplă a securității cibernetice, dă ocazia membrilor înalți ai Cancelariei de a ridica obiecții pe baza riscului politic înainte ca echipamentele Huawei să intre în rețelele germane, au spus oficialii.

Acesta este un regim mai dur decât în versiunile anterioare, care prevedeau doar o evaluare tehnică a „încrederii” unui furnizor înainte de a primi certificarea de la autoritățile de reglementare germane.

Cancelarul a înăbușit deja, în februarie, o rebeliune în cadrul grupului condus de Creștin-democrați, când o facțiune mai intransigentă a insistat asupra restricțiilor mai dure asupra Huawei. De atunci, elaborarea legislației a fost încetinită de dezacordurile dintre ministere cu privire la cât de dure să fie cu chinezii. Unul dintre oficiali a declarat că Ministerul de Externe susține încă o opoziție față de Merkel.

Odată ce a fost aprobată de Cabinetul german, legislația va trebui în continuare aprobată de Bundestag, camera inferioară a Parlamentului. Întrucât forul se confruntă cu un program aglomerat, Cabinetul condus de Merkel va trebui să aprobe proiectul în curând, dacă vrea să atingă obiectivul de a implementa regulile până la sfârșitul anului.

Sursa: Bloomberg

Ultima oră
12:45 - Florin Cîțu, huiduit în timpul discursului de la congresul PNL: Cei care strigați ”demisia” înseamnă să vă dați jos propriul Guvern, da? Numai Dragnea făcea asta! (VIDEO)
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)