Mesajul lui Vladimir Putin, interpretat de Armand Goșu: Diferența e că România a devenit de facto vecină cu Rusia în Marea Neagră. Să afirmi că Moscova are o mare deschidere pentru București, absolut neprofesionist (VIDEO)

Mesajul lui Vladimir Putin, interpretat de Armand Goșu: Diferența e că România a devenit de facto vecină cu Rusia în Marea Neagră. Să afirmi că Moscova are o mare deschidere pentru București, absolut neprofesionist (VIDEO)
foto: Hepta.ro / DPA Images

Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, a comentat mesajul transmis de Vladimir Putin la prezentarea scrisorilor a 23 de ambasadori în Federația Rusă, printre care și Constatin Istrate, noul ambasador român la Moscova.În cadrul știrilor B1 TV prezentate de Irina Petraru, expertul a explicat că diferența este dată de context, având în vedere că ultima prezentare a scrisorilor de acreditare avea loc cu două luni înainte de anexarea Peninsulei Crimeea și declanșarea războiului nedeclarat dintre Rusia și Ucraina.

Armand Goșu consideră că „absolut singura noutate” din discursul lui Vladimir Putin este referirea la o eventuală „cooperare în problematica regiunii Mării Negre”. Între timp, spune expertul, România a devenit de facto vecină cu Rusia în Marea Neagră, pe o distanță de circa 149 de kilometri, „de unde și interesul Rusiei”. Mai mult decât atât, președintele Rusiei mai știe și sensibilitatea care există la Ministerul român de Externe pentru problematica Mării Negre”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Armand Goșu, pe B1 TV. Cum a interpretat expertul mesajul președintelui rus Vladimir Putin pentru România

„Diferența o face faptul că este prima prezentare a scrisorilor de acreditare după începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, război nedeclarat între Rusia și Ucraina, și după anexarea Crimeei. Dacă vă uitați la data la care s-a prezentat scrisoarea de acreditare a fostului ambasador Soare, e vorba de 16 ianuarie 2014, deci cu practic fix două luni înainte de acel pseudo-referendum pentru anexarea Crimeei. De data aceasta, insist asupra faptului că nu sunt noutăți. Dacă vă uitați pe 2014, vorbesc de colaborare consistentă și reciproc avantajoasă cu România, `suntem gata să lucrăm împreună pentru adâncirea legăturilor politice, economice și umanitare`, iar acum, ieri, președintele Putin spunea `sperăm în dezvoltarea relațiilor reciproc avantajoase cu România, suntem pregătiți să lucrăm împreună pentru activizarea, deci adâncirea, relațiilor politice, economice și umanitare`”, a declarat Armand Goșu.

Absolut singura noutate din mesajul președintelui rus pentru România este referirea la „problematica regiunii Mării Negre”.

„Singura noutate, deci absolut singura noutate, dar e vorba de context nou, președintele Putin spune `există un potențial bun pentru cooperarea în problematica regiunii Mării Negre`, și e normal poate într-un fel să apară și o astfel de afirmație, pentru că între timp, de la ultima depunere a scrisorilor de acreditare, până astăzi, România a devenit de facto vecină cu Rusia în Marea Neagră, pe o distanță de vreo 149 de kilometri, de unde și interesul Rusiei. Apoi, cu siguranță, Putin mai știe și sensibilitatea care există la Ministerul român de Externe pentru problematica Mării Negre, împărțirea Mării Negre, Haga, și în felul acesta, dacă vreți, a făcut cu ochiul și spre România, dar să anunțe vreo deschidere specială spre România, vreun interes special pentru dezvoltarea relațiilor cu România, o astfel de lectură mi se pare superficială”, a mai spus Armand Goșu.

Expertul nu crede în ipoteza potrivit căreia mesajul lui Vladimir Putin ar arăta Rusia are o mare deschidere pentru relația cu România.

Dacă vă uitați pe discursul lui, care are vreo 20 de minute, în fața a 23 de ambasadori, pe fața președintelui Rusiei nu o să vedeți vreo emoție specială când citește paragraful cu România. E unul dintre cele mai scurte paragrafe la prezentarea scrisorilor de acreditare a ambasadorilor României, deci este cel puțin neprofesionist, dacă nu altceva, să afirmi în momentul acesta că Rusia are mare deschidere pentru relația cu România – nu, absolut nimic de felul acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe