Mihail Gorbaciov: Extinderea NATO şi scutul antirachetă sunt cauze ale crize politice din Europa

Mihail Gorbaciov: Extinderea NATO şi scutul antirachetă sunt cauze ale crize politice din Europa

Extinderea NATO şi scutul antirachetă sunt câteva dintre cauzele actualei crize politice din Europa, a declarat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. El a atras atenția Occidentului şi Rusiei în privința riscului unui nou Război Rece, informează Russia Today.

Gorbaciov a afirmat că actuala criză politică din Europa a fost provocată, printre altele, de refuzul Occidentului de a ţine cont de poziţia şi interesele Rusiei. „Este vorba, în primul rând, despre extinderea NATO, desfăşurarea scutului antirachetă şi acţiunile Occidentului în regiuni importante pentru Rusia (fosta Iugoslavie, Irak, Georgia, Ucraina)”, a afirmat Gorbaciov.

Fostul lider sovietic a declarat, într-un interviu pentru Rossiskaia Gazeta, că pentru depăşirea actualei crize este nevoie de relansarea dialogului între cele două părți care ar trebui „să renunţe la acuzaţiile reciproce şi la impunerea de sancţiuni”.

De altfel, Gorbaciov este de părere că Rusia a făcut deja acest lucru, prin faptul că nu a răspuns la ultimele sancţiuni impuse de Occident în contextul crizei din Ucraina și a sugerat că liderii occidetali ar trebui să renunţe la ideea aplicării de noi sancțiuni. „Cum poate exista un dialog dacă are loc pedepsirea unor persoane cu putere de decizie şi influenţă în politică? Este necesar un dialog între cele două părţi. Nu trebuie să se renunţe la dialog, pentru că altfel există riscul unui nou Război Rece”, a subliniat Gorbaciov.

Fostul lider sovietic şi-a exprimat însă convingerea că Rusia şi statele occidentale se confruntă cu mai multe ameninţări comune, decât puncte de divergenţă. Epidemia de Ebola, lupta împotriva grupării Stat Islamic, sărăcia, imigraţia, pot determina cele două părţi să se apropie, este de părere Gorbaciov.

Ultima oră
23:57 - PSD a inițiat un proiect pentru depolitizarea CCR. Marcel Ciolacu: Am depus tot noi reforma promisă de USR și Dan Barna
23:55 - O tânără, condamnată în Franța pentru că a falsificat 20 de certificate pentru COVID-19
23:53 - WhatsApp, noi funcții. Cum vrea compania să facă bani de pe urma utilizatorilor și ce impact are asupra intimității
23:24 - Cseke Attila: Nu o să ne întoarcem la situația în care marea majoritate a activităților au fost închise. Acum există o anumită predictibilitate (VIDEO)
23:10 - Ludovic Orban: Chiar în varianta în care Cîțu câștigă Congresul, nu va mai rezista foarte mult în funcția de prim-ministru
23:05 - Povestea orașului din Ungaria, unde dansul tango a fost interzis timp de 100 de ani
22:57 - Marcel Ciolacu: O să vedeți ce se pupă Dan Barna și Florin Cîțu după ce trec congresele. Ați văzut câine plecând de la măcelărie!? / Le cerem de fiecare dată să treacă „Fără penali în funcții publice”
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică