Ministerul Apărării de la Chișinău: Nu există informații care să indice „riscul de extindere a războiului pe teritoriul nostru”

Ministerul Apărării de la Chișinău: Nu există informații care să indice „riscul de extindere a războiului pe teritoriul nostru”
Ministerul Apărării de la Chișinău: Nu există informații care să indice „riscul de extindere a războiului pe teritoriul nostru”. Foto: Hepta.ro / MMA / Vlad Stan

Ministerul Apărării de la Chişinău a transmis, miercuri că, informațiile existente nu indică riscul de extindere a războiului pe teritoriul Republicii Moldova. S-a făcut, de asemenea, apel la opinia publică să evite „orice speculații” și „să nu scoată din context” declarațiile directoarei Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA.

Avril Haines, șefa serviciilor de informații ale SUA, declarase anterior că Putin nu își va limita dorința de ocupare numai la Dobas, ci va extinde conflictul și în regiunea separatistă Transnistria.

„Cumulul de informaţii nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru”

Ministerul Apărării a avertizat că scoaterea din context a acestor afirmații generează „stări de neliniște și frică în societate”, fâcând, totodată, apel la calm și discernământ.

„Autorităţile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare şi schimb de informaţii cu partenerii ţării noastre, inclusiv SUA. Instituţiile abilitate din ţara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluţiile de securitate din regiune, iar cumulul de informaţii nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acţiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare”, a transmis Ministerul Apărării de la Chişinău într-un comunicat, potrivit ziare.com.

Vladimir Putin se pregătește pentru un conflict prelungit, estimează comunitatea de informații a SUA

Directorul american de informații naționale, Avril Haines, a descris următoarea fază a invaziei ruse în termeni sumbri și incerți, spunând că această etapă va fi greu de anticipat, având în vedere că Vladimir „Putin se confruntă cu o nepotrivire între ambițiile sale și actualele capabilități militare convenționale ale Rusiei”.

„Credem că dihotomia va duce cel puțin la o perioadă în care deciziile se iau mai ad hoc în Rusia, atât în ceea ce privește ajustările interne necesare pentru a susține înaintarea, cât și în ceea ce privește conflictul militar cu Ucraina și Occidentul. Iar actualul trend crește probabilitatea ca președintele Putin să recurgă la mijloace mai drastice, inclusiv la impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau la eventuala escaladare a acțiunilor militare pentru a elibera resursele necesare să își atingă obiectivele pe măsură ce conflictul se prelungește, sau dacă e de părere că Rusia pierde în Ucraina”, spune Avril Haines.

În opinia serviciilor americane, pe termen scurt Vladimir Putin vrea să captureze regiunile Donețk și Lugansk, să controleze Hersonul și eventual să extindă un coridor terestru către Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova care nu se află sub controlul Chișinăului și pe teritoriul căreia deja sunt staționate trupe ruse.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`