Miniştrii de Externe ai UE au convenit luni să extindă sancţiunile împotriva Belarusului, în criza migranţilor

Miniştrii de Externe ai UE au convenit luni să extindă sancţiunile împotriva Belarusului, în criza migranţilor
Foto - Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Uniunea Europeană a fost de acord să-și extindă lista deja lungă de sancțiuni împotriva administrației președintelui belarus Alexandru Lukașenko, în încercarea de a controla agravarea crizei la granițele de est ale blocului.

Sprijin politic pentru sancțiuni dure

Decizia a câștigat sprijinul politic al celor 27 de state membre. O listă detaliată de ținte, care poate include atât persoane fizice, cât și entități, va fi elaborată în zilele următoare, scrie euronews.

Bruxelles-ul îl acuză pe Lukașenko că a orchestrat un atac hibrid împotriva blocului, ca răzbunare la numeroasele sancțiuni impuse în urma disputatelor alegeri prezidențiale din Belarus din 2020.

Blocul consideră că autoritățile belaruse ademenesc oameni din Orientul Mijlociu și țări africane până la aeroportul din Minsk pentru a-i trimite apoi către granițele cu Polonia, Lituania și Letonia.

Compania aeriană belarusă Belavia, care este deținută de stat, este văzută ca un factor cheie în spatele complotului complex. În prezent, Comisia Europeană adună dovezi pentru a stabili dacă alți transportatori sunt implicați și în traficul de persoane.

Președintele Lukașenko continuă să nege orice responsabilitate.

Miniștrii de externe din cele 27 de state membre s-au întâlnit luni la Bruxelles pentru a discuta despre situația actuală și au convenit să aplice Belarus cu o a cincea serie de sancțiuni.

Până acum, blocul a vizat 166 de persoane și 15 companii din Belarus în patru serii diferite de sancțiuni, care includ unii dintre membrii familiei lui Lukașenko.

Lista cu persoanele și companiile sancționate va fi lărgită

De data aceasta, Consiliul a votat pentru lărgirea criteriilor de înscriere pe lista neagră pentru a penaliza persoanele și organizațiile despre care se crede că exploatează migranții și facilitează zborurile către Minsk.

„Sancțiunile sunt întotdeauna eficiente deoarece afectează oamenii, averea și capacitatea lor de mișcare”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE, înaintea întâlnirii.

Borrell, care a numit acțiunile lui Lukașenko „inumane” și „deplorabile”, a spus că noul pachet de sancțiuni va pedepsi „companiile aeriene, agențiile de turism și toți cei implicați în acest impuls ilegal al migranților”.

El a menționat că majoritatea zborurilor către Minsk au fost oprite datorită contactului diplomatic al UE. În ultimele zile, vicepreședintele Comisiei UE, Margaritis Schinas, a vizitat Libanul, Emiratele Arabe Unite și Irakul și a cerut oficialilor naționali să oprească zborurile cu destinația Belarus.

Urmăriți B1TV.ro și pe