Ministrul eston al Finanțelor a demisionat din cauza unui comentariu pe Facebook

Ministrul eston al Finanțelor a demisionat din cauza unui comentariu pe Facebook
Foto: arileht.delfi.ee

Ministul eston al Finanţelor a demisionat, duminică, după ce un comentariu al său pe Facebook la adresa altui ministru a declanșat un adevărat conflict. Jürgen Ligi l-a numit pe colegul său ministrul Educației, „fiu de imigranţi din partidul trandafirului”, relatează AFP.

Comentariul lui Ligi, membru al Partidului Reformelor (centru-dreapta), a fost postat în urma unei dezbateri televizate între cei doi asupra impactului ocupaţiei sovietice asupra situaţiei economice a ţării.

Ligi a criticat pe Facebook „lipsa de rădăcini şi ignoranţa” lui Ossinovski, în vârstă de 28 de ani, singurul ministru de origine rusă din Guvernul eston.

Jevgeni Ossinovski este un „fiu de imigranţi din partidul trandafirului” care „trebuie să fie extrem de prudent” cu opiniile pe care le exprimă, a apreciat Ligi în comentariul postat.

Jürgen Ligi a prezentat scuze pentru comentariile pe care le-a făcut, dar social-democraţii şi Ossinovski i-au cerut demisia, la fel ca o parte a opiniei publice, îngrijorate că afirmaţiile ministrului Finanţelor ar putea să-l încurajeze pe preşedintele rus Vladimir Putin să vină „să protejeze rusofonii”, ca în Ucraina.

Duminică, atunci când şi-a anunţat decizia, Ligi a declarat pentru presă că, pentru el, Estonia este „mai importantă decât postul de ministru”.

Această demisie ar urma să permită Guvernului să continue să funcţioneze până la alegerile din martie 2015.

Ultima oră
16:07 - PSD: Vom ataca în justiție HG care introduce restricții disproporționate privind organizarea mitingurilor
15:56 - Nicuşor Dan: Nu știm câte rozătoare sunt în București, dar cred că numărul lor nu a crescut semnificativ față de anii precedenți / Ce spune Primarul General despre dezinsecție și deratizare (VIDEO)
15:49 - Comisia Europeană a descoperit noi nereguli la PNRR: Cheltuieli dubioase cu servicii de consultanță și lipsă de transparență
15:29 - Florin Cîţu cere demiterea directorului CFR Călători: Dacă lucra la Guvern, acum era acasă / Cătălin Drulă îi ia apărarea lui Ovidiu Vizante: Nu a dormit toată noaptea
14:59 - Un român plecat în vacanță în Grecia a parcat mașina chiar pe plajă. Ce s-a întâmplat cu autoturismul turistului și ce amendă a primit (VIDEO)
14:58 - Ana Maria Popescu (Brânză) a dat-o la pace cu ministrul Eduard Novak. Mesaj tranșant: „Dacă nu vom face echipă, nu vom mai exista pe harta sportului mondial”
14:49 - Inspector antifraudă, reținut de DNA pentru luare de mită în formă continuată
14:41 - Reacția Simonei Halep, după ce una dintre rivale s-a retras din tenis la doar 29 de ani
14:39 - Florin Cîțu, întrebat dacă rectificarea bugetară va fi adoptată cât timp va asigura el interimatul la Ministerul Finanțelor: „Nu e o condiție, dar mă ocup de ea” (VIDEO)
14:24 - Oana Roman a plecat în vacanță la Mamaia. Ceea ce a găsit pe plajă a dezamăgit-o profund: Nu mai e ce a fost (FOTO)