Ministrul polonez de Externe: Rusia ar reprezenta o amenințare pentru pacea din Europa și după o posibilă încetare a focului în Ucraina

Ministrul polonez de Externe: Rusia ar reprezenta o amenințare pentru pacea din Europa și după o posibilă încetare a focului în Ucraina
Foto: Hepta/Sputnik / Alexey Kudenko.

Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a anunțat că Rusia va rămâne o amenințare pentru pacea din Europa chiar și după încetarea războiului în Ucraina, conform CNN.

„Ar rămâne un pericol pentru pacea în Europa”

„Ca Rusia să se schimbe imediat după ce s-ar conveni o încetare a focului, ar fi o visare cu ochii deschiși. Ar rămâne un pericol pentru pacea în Europa”, a declarat ministrul polonez în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul său german Annalena Baerbock.

Acesta a spus că se teme de o invazie rusă în Polonia, dar și de „pericolul unei invazii armate a țărilor din flancul estic al NATO”.

În ceea ce privește Polonia și Germania, acestea trebuie să depună eforturi pentru ca Rusia „să sufere o înfrângere strategică, iar forțele sale de ocupație să părăsească Ucraina în granițele recunoscute de dreptul internațional”, a mai adăugat ministrul polonez.

De asemenea, Baerbock a specificat că regiunea Donețk aparține Ucrainei: „Ucraina este un stat suveran în granițele sale și acest lucru este adevărat pentru moment, este adevărat din 2014 și este adevărat pentru viitor”, potrivit Hotnews.ro.

Polonia va furniza peste 200 de tancuri T-72 Ucrainei

De când invazia rusă a Ucrainei a început pe 24 februarie, Polonia a furnizat Kievului ajutor militar de peste 7 miliarde de zloți (mai mult de 1,6 miliarde de dolari) în arme și muniții.

Un nou pachet de sprijin cuprinde peste 200 de tancuri T-72, care pot fi folosite pentru echiparea a două brigăzi de tancuri, obuziere autopropulsate 2S1 Gvozdika și sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, transmite Ukrinform.

Potrivit raportului, Polonia a furnizat armatei ucrainene și rachete aer-aer pentru aeronavele MiG-29 și Su-27, drone de recunoaștere și drone Warmate produse de compania poloneză WB Electronics și rachete antiaeriene portabile Piorun.

De asemenea, Polonia a predat Ucrainei zeci de vehicule de luptă de infanterie și un număr mare de obuze de artilerie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni