Miting uriaș în Polonia: Peste 200.000 de oameni au sărbătorit în stradă un secol de la proclamarea independenţei (VIDEO)

Miting uriaș în Polonia: Peste 200.000 de oameni au sărbătorit în stradă un secol de la proclamarea independenţei (VIDEO)

Imagini incredibile în Polonia. 200 de mii de oameni au sărbătorit, pe străzile din Varșovia, un secol de la proclamarea independenţei. Partidele de opoziţie au boicotat însă evenimentul, din cauza participării unor grupări extremiste.

O mare de steaguri alb-roşii, culorile drapelului naţional polonez, a acoperit străzile din Varşovia.

Marşul dedicat împlinirii unui secol de la proclamarea independenței în Polonia a fost deschis de preşedintele Andrzej Duda, de premierul ţării, Mateusz Morawiecki, şi de liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski. La manifestaţie au participat, în număr mare, extremiştii de dreapta. Aceştia au aprins fumigene şi au intonat imnuri naţionaliste, dar, spre deosebire de anii trecuţi, nu au mai provocat incidente violente.

De altfel, preşedintele ţării avertizase că orice manifestare xenofobă va fi aspru sancţionată.

Totodată, preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, i-a îndemnat pe concetățenii săi să-şi depăşească disputele „intense”.

„Ştiu că astăzi ne certăm între noi în legătură cu forma republicii, viitorul statului nostru şi ştiu că uneori aceste certuri sunt prea puternice. Polonia, iartă-ne”, a spus Donald Tusk, aflat în vizită la Varşovia. Fost premier al țării, el a fost aclamat de circa o mie de simpatizanţi, între care mai mulţi foşti miniştri liberali şi primarul capitalei poloneze, Rafal Trzaskowski.

Marșul independenţei de la Varşovia a creat noi tensiuni şi incertitudini, având în vedere rolul extremei-drepte. Ultima sa ediţie, de anul trecut, a fost o ocazie ca unele mici grupări extremiste să lanseze sloganuri naţionaliste, rasiste şi chiar antisemite, care au atras comentarii defavorabile din străinătate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags: