Mizele turneului în Europa pe care îl începe preşedintele american Joe Biden:Va semnala că multilateralismul a supraviețuit erei Trump

Mizele turneului în Europa pe care îl începe preşedintele american Joe Biden:Va semnala că multilateralismul a supraviețuit erei Trump
Sursa Foto: www.politico.com

Călătoria președintelui SUA Joe Biden în Europa va semnala că multilateralismul a supraviețuit erei Trump și va pune bazele cooperării transatlantice în ceea ce privește provocările reprezentate de China și Rusia și de schimbările climatice.

„America s-a întors”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, folosind motto-ul pe care l-a adoptat Biden după ce fostul președinte Donald Trump a scos Washingtonul din mai multe instituții multilaterale și la un moment dat a amenințat că va ieși din NATO, scrie Reuters.

„Înseamnă că avem din nou un partener foarte puternic pentru a promova abordarea multilaterală … o mare diferență față de administrația Trump”, a declarat Michel luni unui grup de reporteri la Bruxelles.

Michel și șeful executivului Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, se vor întâlni cu Biden pe 15 iunie. Aceasta întâlnire va urma unui summit al democrațiilor bogate ce compun G7 în Marea Britanie și o reuniune a liderilor națiunii NATO la Bruxelles, pe 14 iunie.

Michel a spus că „multilateralismul s-a întors” idee care a fost mai mult decât un slogan, a fost o recunoaștere a faptului că este necesară o abordare globală pentru a rezolva problemele, indiferent dacă acestea sunt lanțuri de aprovizionare pentru vaccinurile COVID-19 sau taxe corporative mai echitabile în era digitală.

El a spus că întâlnirea de trei zile a G7 din Cornwall, Anglia, ar putea fi un „punct de cotitură important” care arată un angajament politic serios în spatele angajamentelor guvernelor de a „reconstrui mai bine” în urma devastării economice a pandemiei de coronavirus.

Ar fi, de asemenea, o oportunitate de a aborda presiunile resimțite de democrațiile liberale, a spus Michel, care așteaptă o discuție la G7 cu privire la necesitatea ca Occidentul să adopte o abordare mai proactivă pentru apărarea valorilor sale în fața ascensiunii Chinei și a asertivității rusești.

Michel a spus că a vorbit 90 de minute cu președintele rus Vladimir Putin luni, spunându-i că Moscova trebuie să-și schimbe comportamentul dacă dorește relații mai bune cu UE.

UE și Rusia nu sunt de acord cu privire la o gamă largă de probleme, inclusiv drepturile omului, intervenția Rusiei în Ucraina și tratamentul aplicat de către Moscova criticului puterii de la Kremlin, Alexei Navalny.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`