Mâine este Moș Nicolae. Ce tradiții și obiceiuri au românii cu această ocazie

Mâine este Moș Nicolae. Ce tradiții și obiceiuri au românii cu această ocazie
Sursa Foto: www.realitatea.net

Creștinii ortodocși îl prăznuiescduminică, 06 decembrie,pe Sfântul IerarhNicolae,punându-şi toată încrederea în protecţia oferită necondiţionat de generosul sfânt. El este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății.

Sfântul Nicolae, prima sărbătoare a lunii decembrie

Sfântul Nicolae este sărbătorit, în fiecare an, pe 6 decembrie, iar în noaptea de 5 spre 6 decembrie 2020 copiii își vor pregăti ghetele pentru a primi cadourile mult-dorite.

Conform Bisericii, Sfântul Nicolae a fost episcop la începutul secolului al IV-lea în Mira, cetate din ținutul Lichiei, pe teritoriul Turciei de astăzi. Sfântul este considerat ocrotitor al copiilor și apărător al Dreptei Credințe.

De-a lungul timpului, Sfântul Nicolae a devenit cunoscut pentru minunile săvârşite,oprind furtunile, vindecând bolnavii, alungând demonii oamenilor sau readucându-l la viaţă pe un tânăr corăbier care se înecase.

În calitatea sa de ierarh, Sfântul Nicolae și-a dedicat activitatea slujirii credincioșilor, manifestând grijă deosebită față de săraci. Îi ajuta cu bani, însă faptele sale mereu erau învăluite de mister, astfel că cei care erau ajutați nu cunoșteau din partea cui vine ajutorul. De aici și credința că Moș Nicolae vine noaptea pe furiș la copii cuminți pentru a le aduce daruri. Astfel, exemplul său trebuie să fie urmat de toți creștinii, aducând bucurie celor din jur.

De Sfântul Nicolae, enoriașii au dezlegare la pește, iar preoții le recomandă să acorde o importanță mai mică obiceiurilor populare precreștine, care sunt străine de Sfânta Tradiție.

Tradiții și obiceiuri

Credincioşii respectă de Sfântul Nicolae o serie de obiceiuri şi tradiţii, atât religioase cât şi transmise din bătrâni pe viu grai.

Moş Nicolae a preluat numele şi data de celebrare a Sfântului Nicolae din calendarul creştin (6 decembrie) este numit în Calendarul popular Sânnicoară – în Transilvania şi Moş Nicolae – în Muntenia. În tradiţiile româneşti, el ajută văduvele, orfanii şi aduce cadouri copiilor în noaptea de 5/6 decembrie, dar îi pedepseşte în momentul în care sunt leneşi şi neascultători.

În seara de Ajun, atât copiii, cât și adulţii, îşi pun ghetuţele lustruite în dreptul uşii pentru ca Moş Nicolae să le umple cu cadouri sau să le lase o nuieluşă în cazul în care nu au fost cuminţi pe parcursul anului. Tradiţia datează din vechime, când în mănăstiri se agăţau şosete pline cu scrisori pentru sfânt.

În unele culturi, Sfântul Nicolae călătoreşte cu un însoţitor care îl ajuta. În Olanda, episcopul călătoreşte pe un vapor, sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare, din care află cum s-au purtat copiii olandezi în timpul anului. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar cei obraznici sunt luaţi de asistentul său, Black Peter.

La creştinii din Ghana, moşul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawaii, el coboară din barcă. În Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac în spinare şi este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranţa că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută pe aducătorul de daruri.

Sfântul Nicolae a trecut la cele veşnice pe 6/19 decembrie anul 343, iar din anul 1087, moaştele sale se păstrează în orașul Bari, din sudul Italiei.