Moscova lansează noi amenințări la adresa Lituaniei după interzicerea tranzitului feroviar spre Kaliningrad: „Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri pentru a proteja interesele naționale”

Moscova lansează noi amenințări la adresa Lituaniei după interzicerea tranzitului feroviar spre Kaliningrad: Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri pentru a proteja interesele naționale
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Klimentyev

Rusia a amenințat că va oferi un răspuns dur pentru interdicția impusă de Lituania privind tranzitul unor mărfuri pe teritoriul său către enclava rusă de la Marea Baltică, Kaliningrad.

Rusia amenință cu represalii

Mișcarea guvernului de la Vilnius a fost descrisă ca „fără precedent” la Moscova, unde biroul rus de externe a declarat că își rezervă dreptul de a răspunde pentru a-și proteja interesul național, scrie The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a intensificat și mai mult tensiunile luni, amenințând cu un răspuns la ceea ce el a spus că este o „mișcare ilegală”.

Această decizie este cu adevărat fără precedent. Este o încălcare a tuturor drepturilor. Considerăm asta ilegal. Situația este mai mult decât gravă… Avem nevoie de o analiză serioasă și aprofundată pentru a stabili răspunsul nostru.”

Cuprins între Lituania la nord și est, și Polonia la sud, Kaliningrad se află la aproximativ 800 de mile (1.300 km) de Moscova și se bazează pe provizii care vin pe calea ferată.

Ministerul de Externe al Rusiei a spus că Vilnius trebuie să inverseze mișcarea „deschis ostilă”.

Dacă tranzitul de mărfuri între regiunea Kaliningrad și restul Federației Ruse prin Lituania nu este complet restabilit în viitorul apropiat, atunci Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-și proteja interesele naționale”, se arată în comunicat.

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a declarat că Moscova răspândește informații false și că serviciul feroviar de stat acționează în mod legal prin simpla implementare a regimului de sancțiuni al UE care interzice furnizarea de oțel sau mărfuri din minereu de fier.

Landsbergis a spus că mai puțin de jumătate din bunurile furnizate de obicei prin Lituania vor fi acoperite de regimul de sancțiuni în timp, interzicerea oțelului intrând în vigoare la 17 iunie.

Războiul va fi prelungit de ruși

Autoritățile ruse amenință direct că vor prelungi războiul împotriva Ucrainei. Federația Rusă nu va mai avea încredere în Occident. Anunțul  a fost făcut de Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, în cadrul unui interviu pentru MSNBC.

„Da, va fi o criză lungă. Nu vom mai avea încredere  în Occident”, a remarcat Peskov.

Între timp, cei mai mari cumpărători din Europa de gaz  rusesc au încercat  luni să găsească o alternativă de aprovizionare cu combustibili.

Aceștia au luat în calcul inclusiv  să ardă mai mult cărbune pentru a face față fluxurilor reduse de gaz din Rusia, care ar putea crea  o criză energetică în sezonul rece, conform  Reuters.

Urmăriți B1TV.ro și pe