Copleșită de numărul incidentelor petrecute pe străzile orașului de persoane care prezentau tulburări mentale, municipalitatea New York-ului a intentat un proces proprietarilor platformelor TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat și YouTube, considerându-le principalele responsabile de alienarea tinerilor, informează CNBC.
În conferința de presă în care a anunțat demersul municipalității, primarul Eric Adams a susținut că platformele citate în instanță manipulează în mod intenționat utilizatorii creând dependență în rândul tinerilor, cărora, prin faptul că-i ține lipiți de ecranele dispozitivelor le provoacă daune în dezvoltarea personalității și în comportament.
Adams i-a descris pe marea majoritate a adolescenților din New York ca fiind permanent anxioși, deprimați, lipiți de telefoanele lor și având performanțe slabe la școală, pierzându-și abilitățile de socializare din cauza dependenței de ecrane.
În procesul intentat la Curtea Superioară din California de orașul New York, de Departamentul de Educație, respectiv de Corporația de Sănătate și Spitale din New York, de care depind serviciile de sănătate mintală, platformele de socializare trebuie să răspundă la trei capete de acuzare: neglijență, neglijență gravă și pericol public.
De asemenea, în plângere se susține faptul că marile companii de social media au „proiectat, dezvoltat, produs, operat, promovat, distribuit și comercializat platformele lor pentru a atrage, ține captivi și face dependenți tinerii cu o supraveghere minimă din partea părinților”.
„Acest proces și plan de acțiune fac parte dintr-o strategie mai amplă care va modela viața tinerilor noștri, a orașului nostru și a societății noastre pentru anii următori”, a declarat primarul Eric Adams.
Purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, a declarat că din punctul de vedere al companiei pe care o reprezintă procesul este unul nefondat. El a răspuns acuzațiilor spunând că platforma are „mai mult de 30 de instrumente și funcții” pentru a sprijini adolescenții și părinții lor.
„Am petrecut un deceniu lucrând la aceste probleme și angajând oameni care și-au dedicat cariera pentru a menține tinerii în siguranță și a-i sprijini online”, a declarat Stone.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al TikTok a declarat că această platformă „are garanții de vârf pentru a susține bunăstarea adolescenților, inclusiv funcții restricționate în funcție de vârstă, controale parentale, plus o limită automată de timp de 60 de minute pentru utilizatorii sub 18 ani și multe altele”.
În absența unor noi legi federale care să protejeze copiii și adolescenții pe internet, procese similare celui intentat de municipalitatea New York-ului devin tot mi frecvente în Statele Unite.
În luna octombrie a anului trecut, avocați din 41 de state americane au denunțat în comun compania Meta, iar rețeaua de școli publice din Seattle și câteva regiuni din California au inițiat procese cu luni în urmă.
La fel au făcut și mai multe grupuri de părinți care susțin că dezvoltarea copiilor lor a fost lezată în urma utilizării platformelor de social media, acuzând companiile de tehnologie că ar crea în mod deliberat dependență, la fel cum a făcut cândva industria tutunului cu utilizarea aditivilor