Premierul israelian Benjamin Netanyahu dă ca sigură mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim

Premierul israelian Benjamin Netanyahu dă ca sigură mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, dă ca sigură mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim în ciuda faptului că în ţară discuţiile par să se fi încheiat fără o astfel de decizie.
Netanyahu susţine că România va recunoaşte „ceea ce evident” şi va muta ambasada după ce şi Statele Unite vor face acest lucru.

„Eu nu mă implic în politica altor state. Noi le solicităm doar să accepte lucrurile aşa cum sunt. Ierusalimul a fost capitala evreilor de acum cel puţin 350 de ani. Cred că preşedintele recunoaşte ceea ce este dificil, ceea ce este evident. Binenţeles că Ierusalimul este capitală şi capitala (ambasada – n.r.) Statelor Unite poate că ar trebui mutată în Ierusalim şi cred că şi celelalte state vor urma acest model. Se va întâmpla cu România, se va întâmpla şi cu alte state. Nu doar că sunt sigur, dar ştiu acest lucru – sunt sigur că România va lua în considerare această situaţie şi o decizie va fi luată, astfel încât ambasada să fie mutată la Ierusalim”, a declarat pentru România TV premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

În ţară, Teodor Meleşcanu a anunţat, pe 12 octombrie, că Ministerul de Externe a finalizat analiza privind posibila mutare a ambasadei şi a înaintat-o către premierul Viorica Dăncilă.

„A fost transmisă la nivelul prim-ministrului şi urmează, dacă sunt observaţii, să fie distribuit de către Guvern la Preşedinţie şi la preşedinţii celor două Camere. Noi, ca minister, ne-am încheiat analiza”, anunţa Meleşcanu.

În luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Decizia a fost aspru criticată de către preşedintele Klaus Iohannis.