NATO, reacție fermă după cazul Navalnîi: Aliații cer Rusiei să coopereze cu OPCW pentru o anchetă internațională și să divulge complet programul Novichok

NATO, reacție fermă după cazul Navalnîi: Aliații cer Rusiei să coopereze cu OPCW pentru o anchetă internațională și să divulge complet programul Novichok
foto: Hepta.ro / DPA Images

Consiliul Nord-Atlantic s-a întrunit, vineri, pentru a aborda tentativa de asasinare a politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi, potrivit comunicatuluiNATO, care a precizat că Germania i-a informat pe Aliați cu privire la descoperirile de ordin toxicologic scoase la iveală de laboratorul german de specialitate.

NATO, reacție fermă după cazul Navalnîi

Toți Aliații din NATO au condamnat atacul asupra lui Aleksei Navalnîi și au cerut Rusiei să coopereze cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) în ceea ce privește o investigație internațională imparțială. Secretarul General Jens Stoltenberg a subliniat că otrăvirea disidentului rus reprezintă și un atentat la drepturile democratice fundamentale, și o încălcare serioasă a dreptului internațional, lucru care impune un răspuns internațional.

„Consiliul Nord-Atlantic tocmai s-a reunit pentru a aborda tentativa îngrozitoare de asasinare a lui Aleksei Navalnîi. Există o dovadă dincolo de orice îndoială că domnul Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de nivel militar din grupul Novichok. Folosirea unei astfel de arme este oribilă. Toți Aliații au fost uniți, astăzi, în condamnarea acestui atac. Orice utilizare a armelor chimice arată o lipsă totală de respect pentru viețile umane și este o încălcare inacceptabilă a normelor și regulilor internaționale”, a afirmat Jens Stoltenberg.

Aliații cer Rusiei să coopereze cu OPCW pentru o anchetă internațională și să divulge complet programul Novichok

Secretarul General a subliniat că „Aliații NATO sunt de acord că Rusia trebuie să dea acum răspunsuri la întrebări foarte serioase. Guvernul rus trebuie să coopereze deplin cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice în ceea ce privește o investigație internațională imparțială. Cei responsabili pentru acest atac trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției. De asemenea, cerem Rusiei să asigure o divulgare completă a programului Novichok către OPCW”.

„Iar și iar, am văzut (n.r. – cum) lideri ai opoziției și critici ai regimului rus (n.r. – au fost) atacați, iar viețile lor amenințate. Câțiva dintre ei au fost uciși. Deci acesta nu este doar un atac asupra unui individ, ci unul asupra drepturilor democratice fundamentale. Și este o încălcare serioasă a dreptului internațional, care impune un răspuns internațional”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Aliații din NATO i-au transmis, prin vocea lui Jens Stoltenberg, un mesaj lui Aleksei Navalnîi, căruia i-au urat „o recuperare completă și rapidă”.

„Îi urăm domnului Navalnîi o recuperare completă și rapidă. Gândurile noastre sunt alături de el și de familia sa. Aliații vor continua consultările și vor cântări implicațiile incidentului”, a mai spus Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, înainte de sesiunea de întrebări și răspunsuri.