NATO: Rusia continuă să destabilizeze Ucraina. În estul țării are loc o consolidare militară foarte gravă

NATO: Rusia continuă să destabilizeze Ucraina. În estul țării are loc o consolidare militară foarte gravă

NATO a avertizat, marți, în legătură cu „o consolidare militară foarte gravă” în estul Ucrainei şi de partea rusă a frontierei, amintind că trupe, artilerie şi echipamente ruseşti au fost observate în regiune, informează AFP.

„Rusia continuă să destabilizeze Ucraina. Rusia are de ales: Rusia poate fie să participe la o soluţie de pace negociată, fie poate să continue pe drumul care va duce la izolarea sa. Observăm mişcări de trupe, de echipamente, de tancuri, artilerie şi sisteme de apărare antiaeriană moderne. Este o consolidare militară foarte gravă (…) atât în Ucraina, cât şi de partea rusă a frontierei”, a acuzat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Liderul Alianței Nord-Atlentice spune că aceste acțiuni reprezintă o încălcare a acordului de încetare a focului, cerând astfel Moscovei ”să îşi retragă forţele din estul Ucrainei şi să respecte acordul de la Minsk”.

Îngrijorări similare vin și din partea cancelarului german, Angela Merkel, care a declarat recent că Rusia ameninţă securitatea Europei.

„După ororile celor două războaie mondiale şi războiul rece, pacea în Europa este din nou pusă sub semnul întrebării. Şi această situaţie a fost provocată de Rusia, care continuă să destabilizeze situaţia din partea de est a Ucrainei. Criza ucraineană ne afectează pe toţi. Nu este vorba doar de Ucraina, ci şi de Georgia şi Republica Moldova“, a atras atenţia Merkel, la sfârșitul săptămânii trecute.

De asemenea, cancelarul Germaniei a avertizat că dacă situaţia va continua să se dezvolte pe acelaşi făgaş, în pericol se vor trezi Serbia şi Balcanii de Vest.

Merkel a adăugat că Uniunea Europeană trebuie să fie unită pentru a aduce Rusia şi Statele Unite la o soluţionare diplomatică a conflictului. Totuși, ea nu a exclus o soluţionare militară a conflictului din Ucraina, dar a declarat că UE va încerca să caute în continuare căi diplomatice pentru ieşirea din criză. Totodată, cancelarul federal nu a exclus nici posibilitatea unor noi sancţiuni faţă de Rusia, care însă vor fi introduse imediat ce va fi necesar.

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)