NATO va spori efectivele Forței de Răspuns la peste 300.000 de militari. Ion Petrescu: Va fi net superioară celei trimise de Kremlin în Ucraina. Va fi întărită inclusiv defensiva pe Prut a României (VIDEO)

NATO va spori efectivele Forței de Răspuns la peste 300.000 de militari. Ion Petrescu: Va fi net superioară celei trimise de Kremlin în Ucraina. Va fi întărită inclusiv defensiva pe Prut a României (VIDEO)
Col. (r) Ion Petrescu, analist militar. Foto: captură B1 TV

Col. (r) Ion Petrescu, analist militar, a comentat anunțul făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și a explicat că Forța de Răspuns a Alianței Nord-Atlantice va fi una „superioară net din toate punctele de vedere” celei trimise de Kremlin pentru a invada Ucraina în 24 februarie.

Secretarul general Jens Stoltenberg a anunțat, luni, cu Summitul NATO de la Madrid la orizont, că Alianța Nord-Atlantică va spori la efectivele Forței de Reacție Rapidă la peste 300.000 de militari. Situația a fost comentată de Ion Petrescu la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, pe B1 TV.

Ion Petrescu: Noul Concept Strategic al NATO nu mai pune Alianța în postura pur defensivă

Întrebat cum privim declarațiile lui Jens Stoltenberg înaintea Summitului NATO de la Madrid, analistul militar român a punctat: „Este o precizare care s-a schimbat în decurs de câteva ore. În cursul zilei de ieri se știa de mărirea de șase ori a efectivelor Forței de Reacție Rapidă a NATO, care acum au 40.000 de militari. De șase ori ar fi însemnat 240.000 de militari și iată că brusc, și aici cu siguranță au avut un rol hotărâtor Statele Unite ale Americii, s-a decis la 300.000 de militari”.

„Asta înseamnă o forță superioară net din toate punctele de vedere, numeric și ca dotare cu tehnică de luptă modernă, față de forța care a intervenit în 24 februarie în Ucraina, fiind trimisă de către Kremlin pentru invadarea și ocuparea inițial totală a acestui stat”, a continuat el.

Ion Petrescu spune că este vorba despre „un act temerar, necesar”, și a amintit că la Summitul de la Madrid ca fi adoptat și noul Concept Strategic al Alianței, „care nu mai pune NATO în postura pur defensivă, ci demnă de a reacționa față de ceea ce înseamnă o înjosire a democrației, libertății și independenței statelor europene”.

Întrebat ce înseamnă anunțul lui Jens Stoltenberg pentru România și Flancul Estic, Ion Petrescu a adăugat: „În primul rând, înseamnă că, dacă până acum se vorbea de Grupuri de Luptă NATO în cele trei țări baltice plus Polonia și urmau în Slovacia, în Ungaria, în România și Bulgaria să acționeze tot batalioane multinaționale de tăria a 1.000-1.200 de militari, acum se trece direct la brigăzi. Asta înseamnă 3.000-3.500 de militari în fiecare țară, la care se adaugă militarii americani trimiși special în Europa pentru a întări apărarea graniței de est a NATO”.

„Asta înseamnă că și în țara noastră vor fi sporite efectivele militare aliate, va veni tehnică de luptă modernă care va întări nu numai defensiva pe Prut a României, ci și defensiva NATO la frontiera răsăriteană a Alianței Nord-Atlantice, anunțul în sine fiind o formulă de descurajare a oricărei tentative a Moscovei de a-și întinde tentaculele imperiale către Estonia, Letonia, Lituania și Republica Moldova”, a mai spus analistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest