Benjamin Netanyahu a promis că va respinge orice fel de sancțiuni asupra armatei țării, după informații conform cărora SUA intenționează să reducă ajutorul unei singure unități. „Mă voi împotrivi cu toate puterile”, a spus, duminică, premierul Israelului.
Anterior, site-ul de știri Axios, citat de BBC, a spus că SUA vizează pentru a aplica sancțiuni batalionul israelian Netzah Yehuda din cauza încălcărilor drepturilor omului în Cisiordania ocupată.
Întrebat săptămâna trecută despre rapoartele conform cărora ajutorul militar al SUA pentru unitățile Forțelor de Apărare Israelului (IDF) ar putea fi redus din cauza acuzațiilor de încălcări ale drepturilor omului în Cisiordania ocupată, secretarul de stat Antony Blinken a spus: „Am luat decizii; ne putem aștepta să le vedem în zilele următoare”.
Washingtonul – principalul aliat al Israelului – nu a suspendat niciodată ajutorul unei unități IDF până acum.
Armata israeliană a spus că Netzah Yehuda operează în conformitate cu dreptul internațional.
Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a cerut SUA să-și retragă intenția de a sancționa Netzah Yehuda, spunând că lumea urmărește legăturile dintre SUA și Israel mai îndeaproape ca niciodată.
„Orice încercare de a critica o întreagă unitate aruncă o umbră puternică asupra acțiunilor IDF”, se arată într-o declarație a lui Gallant, adăugând că „aceasta nu este calea cea bună între parteneri și prieteni”.
„Dacă cineva crede că poate impune sancțiuni unei unități a IDF, mă voi împotrivi”, a spus Netanyahu.
Sâmbătă, Axios a citat trei surse americane care cunosc această problemă spunând că Blinken ar fi trebuit să anunțe măsuri împotriva lui Netzah Yehuda în doar câteva zile.
Acesta a spus că mișcarea se va referi la abuzurile din Cisiordania, inclusiv un incident în care un bărbat palestino-american, Omar Assad, în vârstă de 80 de ani, a murit după ce a fost legat și hărțuit de soldații israelieni în timpul unei căutări în Cisiordania în ianuarie 2022.
La acea vreme, SUA au cerut o „o anchetă penală amănunțită și responsabilitate deplină” în acest caz.
IDF a spus ulterior că regretă moartea lui Assad și că comandantul Netzah Yehuda va fi „penalizat” pentru aceasta. De asemenea, doi soldați vor avea interzis să ajungă în funcții de conducere timp de doi ani, dar nu vor fi urmăriți penal. Se spunea că moartea lui Assad a fost cauzată de o afecțiune medicală preexistentă.
Familia lui Assad, dintre care mulți au sediul în SUA, a condamnat decizia de a închide cazul.
Orice decizie de a interzice unei unități IDF de la asistența militară a SUA ar fi luată în conformitate cu „Legea Leahy”, sponsorizată în 1997 de senatorul de atunci Patrick Leahy. Acesta împiedică utilizarea finanțării sau a instruirii SUA pentru unitățile militare străine implicate în mod credibil în încălcări grave ale drepturilor omului.
Anul trecut, un grup de oficiali americani cunoscuți sub numele de „Forumul de verificare Israel-Leahy” a analizat cel puțin o duzină de acuzații făcute împotriva unităților israeliene, inclusiv batalionului Netzah Yehuda, a declarat un fost înalt oficial american pentru BBC.
„Credem că, în majoritatea cazurilor, făptașii nu au fost trași la răspundere în mod corespunzător”, a declarat Josh Paul, fost director al biroului Afaceri Politico-Militare al Departamentului de Stat, care supraveghează transferurile de arme din SUA.
Paul a demisionat din funcția sa în noiembrie, în semn de protest față de ceea ce a considerat că este o lipsă de responsabilitate cu privire la transferurile de arme către Israel. Întrebat dacă recomandările pe care le-a menționat au ajuns de atunci la biroul domnului Blinken, el a citat rapoartele recente din presă care sugerează că au ajuns.
Înființată în 1999, Netzah Yehuda este o unitate specială numai pentru bărbați în care slujesc evreii ultra-ortodocși.
La începutul acestei săptămâni, departamentul de stat a impus sancțiuni activistului de extremă dreaptă israelian Ben Zion Gopstein. A spus că organizația sa, Lehava, s-a „angajat în violența destabilizatoare care afectează Cisiordania”.