Nicolas Sarkozy, fost preşedinte al Franței, pus sub acuzare într-un nou dosar. Ancheta a pornit de la o investigație jurnalistică (VIDEO)

Nicolas Sarkozy, fost preşedinte al Franței, pus sub acuzare într-un nou dosar. Ancheta a pornit de la o investigație jurnalistică (VIDEO)
Foto: Hepta - Bestimage / Patrick Bernard / Fabien Cottereau

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy este anchetat penal într-un nou dosar, al treilea de până acum, informează B1 TV. De data aceasta, fostul şef de stat este acuzat că, în 2007, ar fi primit bani de la fostul dictator libian, Muammar Gaddafi, o parte a banilor fiind livrați chiar cu valiza. Nicolas Sarkozy a negat acuzaţiile, pe care le-a caracterizat drept „o nedreptate”. Noile acuzaţii se adăugă unei lungi liste ce mai cuprinde infracţiuni precum deturnarea de fonduri sau aşa-numita coruptie pasivă.

Nicolas Sarkozy, pus sub acuzare într-un nou dosar

Noua ancheta penală se bazează pe un set de informații mai vechi, dezvăluite pentru prima dată în 2012 de presa de investigație franceză. Era anul în care Sarkozy și-a și încheiat mandatul de președinte.

La acea dată, publicația „Mediapart” făcea public un document potrivit căruia, în 2007, Nicolas Sarkozy ar fi primit o susținere financiară de la Muammar Gaddafi de aproximativ 50 de milioane de dolari, o parte a acestor bani fiind livrați cu valiza.

Finanțarea ar fi fost destinată campaniei electorale a fostului președinte, una încununtă cu succes în cele din urmă, deoarece, în acel an, Nicolas Sarkozy a și devenit președinte.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Într-o postare de pe pagina sa de Facebook, fostul presedinte francez, acum în vârstă de 65 de ani, s-a declarat nevinovat și a pus acuzațiile pe seama unor „asasini”, „escroci notorii” și „martori falși”.

Muammar Gaddafi a fost înlăturat de la putere în 2011, în buna parte și cu contributia militară a Franței. Tot atunci, unul dintre fiii lui Gaddafi i-a cerut lui Nicolas Sarkozy sa returneze banii utilizați în campania din 2007. Fostul președinte francez a negat, însă, că informațiile ar fi adevărate și a caracterizat declarațiile fiului lui Gaddafi drept „acuzații ale loialiștilor răzbunatori ai dictatorului”.

Acesta este al treilea dosar în care Nicolas Sarkozy este anchetat penal. Celelalte anchete vizează acuzații de asa-numită corupție pasivă, că ar fi beneficiat în mod ilegal de fonduri publice, și o altă acuzație de finanțare ilegală a unei campanii electorale, cea din 2012.

Nicolas Sarkozy nu e primul președinte francez anchetat

Nicolas Sarkozy nu este primul fost președinte francez anchetat penal. În 2011, Jacques Chirac a fost acuzat de delapidarea fondurilor publice. Când a fost primar al Parisului, el a angajat la Primărie 21 de persoane, care, de fapt, munceau pentru partidul său.

În cele din urmă, el a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri și utilizare necorespunzătoare a banului public.

În același dosar, Alain Juppe, fost premier și fost ministru de Externe, a fost condamnat la 14 luni de închisoare cu suspendare.

Jacques Chirac a murit pe 26 septembrie 2019, la vârsta de 86 de ani.