Nikolai Patrușev spune că lituanienii vor avea de suferit din cauza interdicției privind Kaliningrad: „Rusia va răspunde în mod cert la astfel de acțiuni ostile”

Nikolai Patrușev spune că lituanienii vor avea de suferit din cauza interdicției privind Kaliningrad: „Rusia va răspunde în mod cert la astfel de acțiuni ostile”
Nikolai Patrușev, fost spion KGB, este secretar în Consiliul de Securitate al Federației Ruse. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Klimentyev

Unul dintre principalii aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a avertizat Lituania că Moscova va răspunde la oprirea tranzitului către exclava Kaliningrad pentru bunurile aflate sub sancțiuni UE și o va face de o manieră în care vor avea de suferit cetățenii statului baltic, membru UE și NATO deopotrivă, transmite Reuters.

Cu relațiile dintre Est și Occident la un minim istoric în ultima jumătate de secol din cauza invaziei pe care a lansat-o Rusia în Ucraina în 24 februarie, Lituania a interzis tranzitul bunurilor sancționate de UE prin teritoriul lituanian către și dinspre exclava Kaliningrad, invocând regulile europene în domeniu.

Lituanienii vor avea de suferit din cauza interdicției privind Kaliningrad, susține Rusia

Nikolai Patrușev, un fost spion KGB care acum este secretar în Consiliul de Securitate al Rusiei, susține că acțiunile „ostile” ale Lituaniei arată că Moscova nu poate avea încredere în Occident.

„Rusia va răspunde în mod cert la astfel de acțiuni ostile”, a declarat Patrușev, citat de agenția de presă RIA.

„Se lucrează la măsuri potrivit în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat”, a adăugat oficialul rus. „Consecințele lor vor avea un impact negativ serios pentru populația Lituaniei”, a continuat el.

Kaliningrad, cunoscută cândva drept portul Konigsberg, fosta capitală a Prusiei Răsăritene, a fost capturată de Armata Roșie de la Germania Nazistă în aprilie 1945 și a fost cedată Uniunii Sovietice după Al Doilea Război Mondial. Exclava se găsește între Polonia și Lituania, două state din comunitatea euroatlantică.

Lituania a explicat că interdicția este pur și simplu o implementare sancțiunilor UE, parte din valul de măsuri menite să îl pedepsească pe Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei.

Ambasadorul UE la Moscova, Markus Ederer, a fost convocat la Ministerul rus al afacerilor externe pentru a da explicații.

„Lituania nu ia măsuri unilaterale – (ci) implementează sancțiunile UE”, a punctat Ederer.

Urmăriți B1TV.ro și pe