Israelul va organiza noi alegeri după ce Netanyahu nu a reușit formarea unei coaliții de guvernare (VIDEO)

Israelul va organiza noi alegeri după ce Netanyahu nu a reușit formarea unei coaliții de guvernare (VIDEO)
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Parlamentul Israelului a fost dizolvat, miercuri seară, după ce Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud și premier în exercițiu, nu a reușit formarea unei coaliții majoritare.

Astfel, vor fi organizate alegeri legislative anticipate.

Benjamin Netanyahu, care a revendicat victoria în scrutinul parlamentar anticipat din luna aprilie, avea termen până miercuri la ora 24:00 pentru a forma o coaliție, în virtutea mandatului acordat de președintele Reuven Rivlin acum șase săptămâni.

Pentru că eforturile lui au eșuat, Netanyahu a optat pentru dizolvarea Knessetului, pentru a evita ca președintele țării să îi acorde mandatul de premier altui politician.

Și asta deoarece situația l-ar fi avantajat pe generalul Benjamin Gantz, fost șef al Statului Major al armatei israeliene și liderul formațiunii de opoziție Albastru & Alb, care a obținut în aprilie 35 de mandate în Knesset, la egalitate cu partidul Likud al premierului.

Benjamin Netanyahu, care riscă să fie pus sub acuzare pentru corupție, primise sarcina formării noului guvern deoarece a argumentat că are șanse mai mari decât generalul Benny Gantz să alcătuiască o coaliție majoritară.

Criza politică din Israel ar putea însemna că Administrația Trump va amâna prezentarea oficială a planului de pace israelo-palestinian, contestat deja de liderii palestinieni.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.