Noi contre între PPE și Fidesz: La un pas de excludere, premierul maghiar Viktor Orban pledează pentru o „schimbare de direcție”. Replica lui Manfred Weber nu s-a lăsat așteptată

Noi contre între PPE și Fidesz: La un pas de excludere, premierul maghiar Viktor Orban pledează pentru o „schimbare de direcție”. Replica lui Manfred Weber nu s-a lăsat așteptată
foto: Facebook

Partidul Popular European nu își va schimba direcția și a afirmat clar că persoanele care-și doresc să facă parte din această familie politică trebuie să-și asume valorile sale, a afirmat Manfred Weber, liderul grupului în Parlamentul European, marți, într-o reacție la declarațiile premierului maghiar Viktor Orban referitoare la Fidesz și apartenența sa în familia politică de centru-dreapta, potrivit The Hungary Journal.

Vorbind la o conferință de presă joia trecută, Viktor Orban a spus că Fidesz nu este interesat de PPE în actuala sa formă și că este nevoie de o schimbare în sânul familiei politice.

„PPE se îngustează și își pierde influența, pozițiile și mandatele pentru că se îndreaptă în direcția greșită, una liberală, socialistă, de centru”, a spus Orban, premierul Ungariei.

De partea cealaltă, Manfred Weber a participat la o conferință de presă marți, în marja sesiunii plenare de la Strasbourg, și a afirmat că eurodeputații Fidesz, care încă stau alături de grupul PPE în Parlamentul European, sunt „oameni pe care poți conta” și contribuie la eforturile comune.

Referitor la apelul lui Viktor Orban, Weber a spus că PPE nu își va schimba direcția, „dar va urmări cu atenție desfășurarea evenimentelor din următoarele zile, pentru a vedea dacă apar ceva schimbări pozitive”.

Totodată, liderul de grup a reamintit că PPE a obținut un scor general de 40% la europarlamentarele din mai 2019, astfel că „nu are nevoie lecții în materie de politică sau alegeri”. „Principiile și valorile noastre sunt clare”.

PPE trebuie să-și întărească linia politică de centru-dreapta, a spus, luni, și vicepreședintele Fidesz, Katalin Novak, după ce s-a întâlnit, la Berlin, cu mai mulți oameni din prima linie politică germană. Ea a mai adăugat că „mulți oameni încearcă să dea impresia că Fidesz poate fi exclus pur și simplu” din PPE și că partidul își așteaptă cuminte sentința, „ceea ce nu este adevărat deloc”.

Fidesz caută în mod activ cea mai bună formă de cooperare „pentru maghiari și europeni”. „Sperăm că PPE va fi capabil să protejeze și să reprezinte politicile clasice de centru-dreapta și valorile creștine în viitor” și „să nu vireze și mai tare la stânga”, a mai spus ea. „Contăm foarte mult pe aliații noștri germani, pentru că o voce trează și o forță politică de centru-dreapta este foarte necesară și în Germania”, a mai declarat Novak.

Tags: