Norvegia se angajează să crească exporturile de gaze către UE pe termen lung

Norvegia se angajează să crească exporturile de gaze către UE pe termen lung
Sursă foto: Hepta - McPhoto/face to face

Norvegia s-a angajat să crească exporturile de gaze către UE pe termen lung. Bruxelles a menționat că Rusia a diminuat fluxurile prin intermediul conductei Nord Stream 1 săptămâna trecută, invocând probleme tehnice, ceea ce a afectat 12 state membre UE.

Într-o declarație comună, UE și Norvegia, care furnizează deja un sfert din consumul de gaz al UE-27, au convenit să „întărească cooperarea ca o modalitate de a garanta furnizarea suplimentară de gaz pe termen scurt și lung”, potrivit Reuters.

Norvegia își redirecționează livrările către UE

„Am început să ne stimulăm exporturile, unele companii schimbându-și planurile” pentru a redirecționa livrările către UE, iar „pe termen lung, acest lucru va depinde de investițiile pentru dezvoltarea de noi câmpuri”, a explicat ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland, aflat în vizită la Bruxelles.

„Norvegia va face tot ceea ce poate pentru a sprijini UE în ceea ce privește deficitul de gaz… și pentru a se asigura că avem suficient gaz pentru a face față următoarei ierni. Angajamentul său este foarte clar”, a declarat Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Țara dispune de „rezerve semnificative de hidrocarburi” în Marea Nordului și, dacă va continua să dezvolte noi zăcăminte, „poate rămâne un furnizor important pentru Europa pe termen lung, dincolo de 2030”, se arată în declarație, iar UE se angajează să „sprijine continuarea explorării și a investițiilor”.

„În prezent, producem la o capacitate de 100%, dar privim spre viitor. Petrolul și gazele norvegiene vor fi importante pentru securitatea energetică a Europei în următorul deceniu”, a declarat Aasland.

Urmăriți B1TV.ro și pe