Nou templu maiaș acoperit cu măști ale zeului-soare, descoperit în jungla din Guatemala (VIDEO)

Nou templu maiaș acoperit cu măști ale zeului-soare, descoperit în jungla din Guatemala (VIDEO)
Un nou templu dedicat zeului-soare din cultura maiașă a fost descoperit recent în jungla din Guatemala. Descoperirea a fost anunțată joi de către arheologul Stephen Hudson de la Universitatea Brown. Acum 16...

Un nou templu dedicat zeului-soare din cultura maiașă a fost descoperit recent în jungla din Guatemala. Descoperirea a fost anunțată joi de către arheologul Stephen Hudson de la Universitatea Brown.

Acum 16 secole, Templul Soarelui Nopții era un far roșu-sângeriu ce putea fi văzut de la mulți kilometri depărtare, împodobit cu măști gigantice reprezentându-l pe zeul-soare maiaș sub formă de rechin, băutor de sânge și jaguar, relatează National Geographic într-un articol publicat vineri.

După ce a fost mult timp pierdut în junga din Guatemala, templul se arată în sfârșit arheologilor și le dezvăluie noi indicii despre regatele rivale ale culturii maiașe.

Spre deosebire de imperiile relativ centralizate ale aztecilor și incașilor, civilizația maiașă – care se întindea pe mare parte din actualele teritorii ale Guatemalei, Belize și regiunii Yucatam din Mexic – era cu conglomerat de orașe-stat slab centralizat.

El Zotz, unde se află templul descoperit recent, era unul din regatele mai mici ale civilizației maiașe. Primele indicii ale existenței Templului Soarelui Nopții au fost descoperite în 2010, în să abia acum au reușit arheologii să excaveze lucrările de artă care îl decorează, măști unice ale zeului-soare.

În vremurile civilizației maiașe, templul era pictat în nuanțe aprinse de roșu, ceea ce îl făcea deosebit de impresionant la răsărit și apus.

Deocamdată, numai 30 la sută din suprafața sa a fost descoperită, astfel că arheologii se așteaptă să găsească și mai multe obiecte interesante în curând.

Nou templu maiaș, descoperit în Guatemala

Embed: " />
Ultima oră
09:15 - Un român din Dolj a săpat în curte pentru o piscină. Dar, ce a găsit îngropat acolo, l-a lăsat mască! S-a îmbogăţit pe loc!
08:39 - Care este starea de sănătate a lui Benone Sinulescu. Anunț important pentru fanii artistului
08:19 - De astăzi, românii nevaccinați anti-COVID-19 care se întorc din Grecia sunt obligați să intre în carantină
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie