Tot ce se știe până acum despre noua tulpină a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie. Afectează eficacitatea vaccinului?

Tot ce se știe până acum despre noua tulpină a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie. Afectează eficacitatea vaccinului?
sursa foto: pixabay

De curând, autoritățile sanitare din Regatul Unit al Marii Britanii au descoperit recent o nouă tulpinăa virusului SARS-CoV-2.Mai precis,au fost găsite peste 1.000 de cazuri ale noii variante, „predominant în sudul Angliei”, se arată într-o informare transmisă de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Matt Hancock.

O nouă tulpină de virus descoperită în Marea Britanie

Nu există dovezi clare cănoua variantă a coronavirusului, care a fost detectată în sud-estul Angliei, se transmite mai ușor sau provoacă simptome mai grave care ar face inutil vaccinul, potrivitBBC News.

Cu toate acestea, există două motive pentru care oamenii de știință urmăresc cu atenție noua varianteă decoronaviruscare provoacăCovid-19. În primul rând, pentru că mai multe cazuri au fost semnalate în zonele cele mai afectate.Este un semnal de avertizare, care, însă, poate fi interpretat în două moduri. Unul dintre ele – virusul ar fi suferit mutații pentru a se răspândi mai ușor și a provoca mai multe infecții.

”Au loc eforturi pentru a confirma dacă oricare dintre aceste mutaţii contribuie la transmiterea mai mare”, au spus cercetători din cadrul COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium, într-un comunicat citat deNews.ro.

Noua variantă, pe care cercetătorii britanici au numit-o “VUI – 202012/01”, include o mutaţie în regiunea genomului viral care codifică proteina cu ţepi. În teorie, aceasta ar putea avea ca rezultat răspândirea mai uşoară între oameni a Covid-19.

Experții care urmăresc genetica virusului au anunțat că mutaţiile includ schimbări ale proteinei cu ”ţepi” pe care noulcoronavirusul de tip SARS-CoV-2 o foloseşte pentru a contamina celulele umane. Nu este însă clar dacă aceste mutaţii conduc sau nu la mai multe infecţii.

Mai mult decât atât, specialiștii susțin că este foarte puțin probabil ca această mutație să nu răspundă la un vaccin.

CureVac anunţă lansarea unui vaccin

Compania farmaceutică germană CureVac a anunţat luni, 14 decembrie, lansarea celei de-a treia şi ultima fază a studiilor clinice la scară largă pentru autorizarea vaccinului său împotriva Covid-19.

„Curevac începe faza globală 2b / 3 a studiilor sale clinice necesare pentru autorizarea vaccinului său,” a anunţat laboratorul cu sediul în Tübingen (Vest), într-un comunicat de presă, potrivit Le Figaro.

Un „prim voluntar a fost recrutat”, spune laboratorul care utilizează pentru vaccin tehnologia ARN mesager, la fel ca şi concurenţii săi Biontech şi Moderna. Studiul pe scară largă va fi realizat în Europa şi America de Sud pe „peste 35.000 de participanţi,” mai anunţă compania.

Între timp, Franța a început testarea în masă. Săptămâna aceasta, trei mari oraşe şi comunele din jurul lor îi vor testa pe toţi cei care vor dori să se imunizeze, cu teste RT-PCR şi teste rapide antigen.

Ultima oră
22:32 - Bogdan Aurescu: Nu văd nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să viziteze baza de la Deveselu, dar atunci și noi, Aliații, avem dreptul să cerem să vizităm, de exemplu, baze de rachete din Rusia
22:19 - Milionarul Sebastian Dobrincu reacționează după ce Mimi a vorbit despre despărțirea lor: Nu este o victimă
22:15 - Scandalul dintre președintele și premierul croat continuă: „Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei”
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)
21:39 - „Prințesa urbană” părăsește România: „E un bilet doar dus. Plecăm după mulţi ani în care am făcut totul să contribuim la schimbarea lucrurilor care atât de tare mă întristează” (VIDEO)
21:38 - Sorin Bontea a mers pentru prima dată în Grecia la filmările Chefi fără limite de la Antena 1: Nu m-a atras niciodată (GALERIE FOTO)
21:22 - Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)
21:17 - Câinele încă o așteaptă acasă pe jurnalista mexicană asasinată de mafie. Imaginile induioșătoare au împânzit internetul