Noua Zeelandă a anunțat, marți, că vrea să creeze, în Pacificul de Sud, un sanctuar marin gigant, cu o suprafață apropiată de mărimea Franței, adică va măsura 620.000 de kilometri pătrați. În interiorul zonei va fi interzis pescuitul și exploatarea resurselor naturale.
Sanctuarul va fi situat în arhipelagul Kermadec, care poartă numele unui navigator francez din secolul al XVIII-lea, în nord-estul Noii Zeelande, potrivit Agerpres.
„Aceasta este una dintre regiunile cele mai bogate din lume în ceea ce privește diversitatea din punct de vedere geografic și geologic”, spune premierul Noii Zeelande, John Key.
Key spune că în această zonă este prezent cel mai mai lung arc vulcanic submarin din lume și cele mai adânci gropi submarine de pe planetă.
Totodată, acest arhipelag este un paradis pentru mii de specii, fie că vorbim despre delfini, balene, broaște țestoase sau păsări marine.
Asociațiile de protecția a mediului au salutat această decizie: „Noi felicităm guvernul pentru această măsură capitală care are ca scop protejarea acestei zone incredibile de activitățile de pescuit și de exploatările miniere”, a declarat directorul World Wide Fund din Noua Zeelanda, Chris Howe.
Un alt sanctuar marin de mari dimensiuni există și pe partea americană a Pacificului, unde SUA au extins de șase ori parcul marin ”Pacific Remote Islands Marine National Monument”, ajungând la o suprafață de 1.2 miliaone de kilmetri pătrați. Astfel, acesta american a devenit cel mai mare de pe planetă.