O companie americană a inventat un gel ce poate opri hemoragiile în 15 secunde

O companie americană a inventat un gel ce poate opri hemoragiile în 15 secunde
Foto: dailymail.co.uk

O companie americană a inventat un gel de uz medicinal care poate opri o hemoragie în 15 secunde, iar în prezent încearcă să obțină autorizare pentru folosirea pe pacienți, după ce restele efectuate pe șobolani au fost un real succes, relatează Daily Mail.

Joe Landolina, un biochimist din New York şi fondator al companiei Suneris, a inventat un gel pe bază de polimeri extraşi din plante, numit VetiGel, capabil să oprească o hemoragie în 15 secunde de la aplicarea pe o rană deschisă.

Gelul reacţionează la contactul cu ţesuturile şi se coagulează imediat, oprind hemoragia. Inginerul biochimist a fost suprins când a văzut că gelul îşi schimbă culoarea şi forma când interacţionează cu ţesuturile.

VetiGel are proprietăţi antimicrobiene, iar când este folosit de experţi în medii sterile, este o modalitate sigură şi curată de a vindeca o rană.

„VetiGel este eficient pentru că lucrează în tandem cu procesele naturale de vindecare a corpului”, a declarat Landolina.

Investatorul susține că în zonele de război gelul ar putea fi folosit ca o metodă temporară de îngrijire a unui rănit, până la sosirea unui echipaj medical.

Dacă va fi acceptat, gelul ar putea înlocui 80% dintre materialele de îngrijire a rănilor, cum ar fi bandajele şi plasturii, iar compania americană speră ca produsul să fie disponibil atât medicilor, cât şi publicului larg.

Până la obţinerea dreptului de utilizare în cazul pacienţilor umani, VetiGel va fi folosit de către veterinari, în condiţiile în care, până acum nu existau soluţii ieftine şi eficiente pentru oprirea hemoragiilor în cazul medicinei veterinare.