O femeie infectată cu noul coronavirus vrea să voteze, dar nu este lăsată. „Mi se neagă, practic, un drept constituţional”

O femeie infectată cu noul coronavirus vrea să voteze, dar nu este lăsată. „Mi se neagă, practic, un drept constituţional”
Sursa Foto: evz.ro

O femeie bolnavă de coronavirus susține că vrea să voteze la alegerile locale 2020, însă nu este lăsată de autoritățile competente care, potrivit acestora, nu sunt obligate să o ajute din cauza legislației în vigoare.

O femeie susține că i s-a încălcat dreptul la vot

Alexandra Marian, căci așa se numește femeia, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2, motiv pentru care a fost obligată să stea în izolare pentru o perioadă de 14 zile. În contextulmăsurilor de restricție impuse de autoritățile responsabile pentru limitarea răspândirii virusului ucigaș Covid-19, femeia a ales să se izoleze la o altă adresa decât cea la care are domiciliul de drept. În vârstă de 32 de ani, femeia din Timișoara, și-a ales adresa de izolare în comuna Moșnița Nouă, care este situată la aproximativ 5 kilometri de municipiu.

Pentru a putea vota la alegerile locale din acest an, Alexandra Marin a depusdouă cereri pentru urna mobilăla instituțiile statului,una la secția unde este arondată în funcție de adresa de domiciliu și alta la secția de care aparține adresa unde s-a autoizolat.

În ciuda demersurilor făcute, aceasta nu își poateexercita dreptul constituțional la vot, din cauză că răspunsurile la cele două cereri au fost negative. Prin urmare,Alexandra Marian a pierdut lupta cu instituțiile statului, informează Gândul.ro.

„Mi se neagă, practic, un drept constituţional. Mi s-a motivat cănu există nicio reglementare legală. Practic, cei de la Secţia de vot unde sunt arondată, nu se pot deplasa într-un alt UAT, iar cei pe raza cărora sunt, de la secţia de vot de aici, spun că nu există liste suplimentare pe care eu să pot vota”, a declaratfemeia care s-a arătat indignată de modul în care procedează autoritățile din țara noastră.

Pe de altă parte,legislația paresă fie făcută mai degrabă pentru a-i protejape cei care lucrează în cadrul instituțiilorstatului, și nu pe cei care vor să își exercite dreptul contituțional la vot. Și asta, pentru cămembrii secţiilor de vot au posibilitatea de a refuza deplasările la domiciliile persoanelor depistate infectatecu noul coronavirus Covid-19 și nu pot fi obligați de lege să le ducă urna mobilă.

„Membri secţiilor de votare nu pot fi constrânşi”

În urma incidentului petrecut, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean (BEJ) din municipiul Timișoara a venit cu explicații.

„Membri secţiilor de votare nu pot fi constrânşi, obligaţi de lege să meargă la un bolnav de coronavirus cu urna mobilă. La momentul de faţă legea 115 nu prevede nici o sancţiune pentru cei care refuză să meargă la bolnavii de coronavirus”, a subliniat Daniela Fetescu, purtător de cuvânt al BEJ Timiş.

Ultima oră
23:55 - Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane
23:47 - Cine este iubitul Emmei Răducanu. Tânărul misterios ar fi un cântăreț celebrul în Marea Britanie
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori