O filială irlandeză a Microsoft a realizat în 2020 un profit de 315 miliarde de dolari, dar a plătit impozit zero, după ce s-a înregistrat fiscal în Bermuda

O filială irlandeză a Microsoft a realizat în 2020 un profit de 315 miliarde de dolari, dar a plătit impozit zero, după ce s-a înregistrat fiscal în Bermuda
sursa foto: pixabay

O filială irlandeză a Microsoft a realizat un profit de 315 miliarde de dolari (222 miliarde de lire sterline) anul trecut, dar nu a plătit nici un impozit pe profit, deoarece este „rezident” în scopuri fiscale în Bermuda, scrie The Guardian.

Profitul generat de Microsoft Round Island One este egal cu aproape trei sferturi din produsul intern brut al Irlandei – chiar dacă compania nu are angajați.

Filiala, care colectează taxe de licență pentru utilizarea software-ului Microsoft protejat prin drepturi de autor în întreaga lume, a înregistrat un profit anual de 314,7 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii iunie 2020, potrivit conturilor depuse la biroul de înregistrare al companiilor irlandeze.

Profiturile companiei au crescut de la puțin sub 10 miliarde de dolari în anul precedent și se compară cu PIB-ul Irlandei în 2020 de 357 miliarde de euro (433 miliarde de dolari).

Dezvăluirea Irlanda vine în timp ce miniștrii de finanțe încearcă să încheie un acord pentru a aborda evaziunea fiscală multinațională la Londra vineri, înaintea reuniunii G7 din Cornwall luna aceasta.

SUA au propus abordarea problemei transferului profitului către țările cu impozite reduse prin introducerea unei cote globale de impozitare corporativă de minimum 15% asupra profiturilor companiilor multinaționale în toate jurisdicțiile.

Se așteaptă ca principiul să fie aprobat de miniștrii de finanțe din cele mai mari șapte economii ale lumii la reuniunea G7. Cu toate acestea, Cipru, care, ca și Irlanda, are o rată a impozitului pe profit de 12,5%, a amenințat că va bloca adoptarea de către UE a propunerii lui Joe Biden joi.

Politicienii de pe ambele părți ale Mării Irlandei au atacat Microsoft pentru „refuzul nerușinat și flagrant de a plăti impozite” și au declarat că acest caz a subliniat de ce este necesară o acțiune internațională coordonată urgentă pentru a aborda epidemia evitării fiscale „neetice, imorale și nejustificate” de către companii multinationale.

Microsoft Round Island One, a cărui adresă înregistrată se află la un birou al firmei de avocatură Matheson din Dublin, afirmă în conturile sale că „nu are alți angajați decât directorii”.

În declarația fiscală, compania spune: „Întrucât compania este rezidentă fiscal în Bermuda, nu se percepe niciun impozit pe venit”. Bermuda nu percepe impozitul pe profit.

Compania a plătit un dividend de 24,5 miliarde de dolari către Microsoft Corporation în cursul exercițiului financiar, urmat de un dividend special suplimentar de 30,5 miliarde de dolari.

Un purtător de cuvânt al companiei a spus: „Microsoft operează și investește în Irlanda de peste 35 de ani și este un contribuabil, angajator și contribuitor de lungă durată la economie.

„Structura noastră organizațională și fiscală reflectă afacerea noastră complexă la nivel global. Suntem pe deplin conformi cu toate legile și reglementările locale din țările în care operăm. ”

Paul Monaghan, directorul executiv al Fair Tax Foundation, a declarat: „Agresiunea fiscală prezentată de Microsoft și facilitată de Irlanda este dincolo de orice credință.

„În ciuda plății dividendelor acționarilor de 55 miliarde dolari, nu s-a plătit nici un cent din impozite.