O inscripție romană veche de 2.000 ani a fost descoperită la Ierusalim

O inscripție romană veche de 2.000 ani a fost descoperită la Ierusalim
Foto: jewishpress.com

O inscripție gravată în piatră, veche de 2.000 ani ce era dedicată împăratului roman Hadrian a fost descoperită în Ierusalim, au anunțat, marți, arheologii israelieni care au precizat că aceasta aduce o serie de informaţii noi despre revolta iudeilor contra fostului imperiu, informează AFP.

Piatra, care are dimensiuni de 1 metru x 1,5 metri şi o greutate de o tonă, a fost descoperită în apropiere de Poarta Damascului, care duce în Oraşul vechi al Ierusalimului, şi a fost descrisă de Autoritatea israeliană pentru antichităţi drept „una dintre cele mai importante inscripţii în latină” descoperite în localitate.

Blocul de calcar conține un text scris pe şase rânduri, redactat de armata romană în semn de omagiu pentru împăratul Hadrian, care a ajuns în Ierusalim în anul 130 e.n.

Potrivit oamenilor de știință, piatra făcea parte, la origine, dintr-o poartă. Ea a fost descoperită deasupra unui rezervor de apă îngropat, care avea forma unui semicerc.

„Dispunem de acum de o mărturie pe un nou suport – o piatră – şi de un vestigiu suplimentar”, a spus Rina Avner, coordonatoarea săpăturilor arheologice.

Ea spune că evenimentele menţionate în inscripţie au avut loc cu puţin timp înainte de revolta condusă de Bar Kokhba în perioada 132 e.n. şi 136 e.n. împotriva Imperiului Roman.

Însă, istoricii au păreri împărțite: unii afirmă că acea răscoală a izbucnit ca reacţie la măsurile luate de Hadrian împotriva evreilor, iar alţii consideră că acele măsuri au fost luate ca represalii după acea revoltă.

Împăratul Hadrian a construit în Ierusalim temple păgâne şi a schimbat denumirea oraşului în Aelia Capitolina.

Recenta descoperire israeliană dovedeşte faptul că „aceste construcţii oficiale au fost realizate de romani” în Ierusalim în acel an, a precizat Rina Avner.

Cu toate că nu permite rescrierea istoriei, această piatră „reprezintă o piesă nouă şi importantă în puzzle-ul pe care încercăm să îl reconstituim de ceva vreme încoace”, a concluzionat cercetătoarea israeliană.

Tags: