O substanță din săpunuri, șampoane și alte cosmetice poate provoca cancer și fibroză hepatică

O substanță din săpunuri, șampoane și alte cosmetice poate provoca cancer și fibroză hepatică

Spălatul pe mâini sau pe cap nu sunt în topul listei cu activități care ar putea să dăuneze sănătății, însă un nou studiu arată că expunerea pe termen lung la la un compus antibacterian care se găsește în săpunul lichid, șampoane și alte produse de igienă ar putea cauza cancer și fibroză hepatică.

Descoperirea a fost făcută de cercetători de la Universitatea din California-San Diego. Studiul lor a apărut în publicația „Proceedings of the National Academy of Sciences” și atrage atenția asupra pericolelor la care ne expunem dacă folosim produse de igienă care conțin triclosan.

Acest compus este adăugat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, a ciupercilor sau a mucegaiului. Triclosanul este prezent atât în sapunurile antibacteriene, în deodorante, paste de dinți, șampoane și în diverse cosmetice, precum și în încălțăminte, îmbrăcăminte și în unele produse de uz casnic.

Specialiștii au expus mai mulți cobai triclosanului, timp de șase luni, echivalentul a 18 ani în cazul oamenilor. Apoi, sănătatea lor a fost evaluată și comparată cu un grup de cobai care nu a fost expus acestei substanțe. S-a observat că ficatul șoriceilor care au venit în contact cu triclosanul prezenta unele modificări asociate dezvoltării tumorilor.

Tags: