O televiziune din Taiwan a transmis în mod eronat că a avut loc un atac al Chinei la Taipei: „Cetăţeni, vă rugăm să nu vă panicaţi”

O televiziune din Taiwan a transmis în mod eronat că a avut loc un atac al Chinei la Taipei: „Cetăţeni, vă rugăm să nu vă panicaţi”
O televiziune din Taiwan a transmis în mod eronat că a avut loc un atac al Chinei la Taipei: „Cetăţeni, vă rugăm să nu vă panicaţi”. Sursa Foto: Youtube/ Captură Video/華視新聞 CH52

Miercuri, postul de televiziune din Taiwan și-a exprimat scuzele și le-a transmis cetățenilor să nu se panicheze, după ce a anunțat în mod eronat că a avut loc un atac al Chinei la Taipei, pe fondul tensiunilor militare în creștere cu Beijingul, declanșând un val de reacții online, potrivit Bloomberg.

Gafă în direct a unei televiziuni taiwaneze

Este vorba despre Chinese Television Systems, cu sediul în Taipei, o rețea de televiziune deținută parțial de guvernul taiwanez, care în timpul unei emisiuni transmise în direct miercuri dimineață, a difuzat din greșeală un anunț despre nave militare și infrastructura critică din apropiere de Taipei lovite de rachete chineze.

„Orașul Nou Taipei a fost lovit de o rachetă ghidată de comuniștii chinezi. Navele din portul Taipei au explodat, distrugând unități. Se raportează că stația Banqiao a fost incendiată de explozibili plasați de forțele speciale”, se arăta în mesaj.

„Cetăţeni, vă rugăm să nu vă panicaţi. Clarificăm informaţiile şi ne cerem scuze”, a specificat ulterior prezentatoare postului de știri. Jurnalista a transmis că au fost alerte pentru un exercițiu ce a avut loc marți la Departamentul de Pompieri din Taipei, iar informațiile au fost afișate din greșeală miercuri dimineață, din cauza unei „erori tehnice”.

Analiștii susțin că China ar putea să preia controlul Taiwanului prin forță

Ministerul Apărării Naționale a cerut guvernelor municipale din Taiwan să includă scenariul invaziei chineze într-un mesaj video, ca parte a unui exercițiu anual, a transmis Huang De-ching, comisarul Departamentului de Pompieri al orașului New Taipei.

„Este pentru exercițiul de mobilizare a apărării naționale și prevenirea dezastrelor. Departamentul Apărării ne-a cerut să includem scenariul unui atac din China. Avem acest scenariu la începutul videoclipului”, a declarat Huang De-ching.

Cu o mare parte din atenția lumii concentrată asupra invaziei Ucrainei de către Rusia, unii analiști se tem că China ar putea încerca să preia controlul Taiwanului prin forță, dacă mijloacele pașnice eșuează.

Chiar dacă nu există niciun semn că o invazie este iminentă, în special într-un an politic sensibil pentru președintele chinez Xi Jinping, Beijingul și-a crescut constant presiunea militară, diplomatică și economică asupra Taiwanului în ultimii ani.

Anul trecut, Armata Populară de Eliberare a Chinei și-a dublat numărul de zboruri cu peste 1.000 către zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului. China a criticat în mod regulat Taiwanul pentru legăturile sale cu SUA.

Urmăriți B1TV.ro și pe