Olaf Scholz anunță livrarea de arme aliaţilor din Estul Europei. La schimb, aceștia vor trimite Ucrainei arme din epoca sovietică

Olaf Scholz anunță livrarea de arme aliaţilor din Estul Europei. La schimb, aceștia vor trimite Ucrainei arme din epoca sovietică
Olaf Scholz a explicat motivul pentru care continuă discuțiile telefonice cu Vladimir Putin. Foto: DPA Images / Kay Nietfeld

Cancelarul german Olaf Scholz sugerează că va furniza statelor din Europa de Est armament modern, în timp ce acestea vor trimite mai departe propriul armament vechi, de producție sovietică Ucrainei.

Olaf Scholz sugerează că va furniza statelor din Europa de Est armament modern

Guvernul „a concretizat acum aceste acorduri cu mai multe state care prevăd că ele vor fi legate direct de livrări” de arme către Ucraina, a declarat miercuri cancelarul german, potrivit DPA.

Potrivit planului, partenerii est-europeni care trimit arme din epoca sovietică Ucrainei vor primi livrări de arme din Germania în schimb.

Germania a purtat convorbiri cu Republica Cehă, Grecia, Polonia şi Slovenia asupra acestor acorduri. „Am investit multă energie pentru ca asta să se întâmple”, a spus Scholz, adăugând că implementarea va avea loc în următoarele săptămâni.

Între timp, cancelarul nu a comentat asupra solicitării opoziţiei ca Germania să livreze direct Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie şi de aprovizionare.

Ucrainenii care au vârsta de încorporare în armată nu au voie să își părăsească localităţile de reşedinţă, a decis ministerul apărării de la Kiev, potrivit DPA.

Ucrainenii apți de luptă nu își mai pot părăsi localitățile de reședință

Ordinul are la bază o lege din anul 1992 privind mobilizarea. Bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au nevoie de permisiunea comisariatului lor militar local pentru a putea părăsi districtul unde sunt înregistraţi. Controale se desfăşoară în special la graniţele districtelor şi la limitele localităţilor.

După declanşarea războiului şi declararea legii marţiale în luna februarie, bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu mai au dreptul să părăsească ţara. Cu toate acestea, gărzile de frontieră reţin cu regularitate bărbaţi care încearcă să treacă graniţa în Republica Moldova sau în statele UE vecine.

Urmăriți B1TV.ro și pe