Ombudsmanul european anchetează sponsorizările primite de România în timpul președinției Consiliului UE

Ombudsmanul european anchetează sponsorizările primite de România în timpul președinției Consiliului UE
Foto: Council of Europe

Ombusdmanul european a lansat o anchetă privind sponsorizările private primite de președinția României la Consiliul UE, informează politico.eu.

Investigația a pornit după de Foodwatch, o importantă asociație franceză de protecţie a consumatorului, a criticat suportul financiar acordat de către Coca-Cola preşedinţiei române a Consiliului UE.

ONG-ul spune că este inacceptabil această companie să recurgă la asemenea sponsorizări pentru că România a supravegheat, de exemplu, discuțiile despre revizuirea unor legi în domeniul alimentației.

VESTE TRISTĂ! A MURIT FOSTUL PREȘEDINTE! VA FI DOLIU NAȚIONAL! VEZI AICI ULTIMELE IMAGINI (GALERIE FOTO)

”Când ești partener oficial, când în toate întâlnirile politice găsim fotolii Coca Cola, băuturi Coca Cola și, în plus, se pare o contribuție financiară, e evident că există o influență indirectă și e evident că ăsta nu e sub nicio formă un cadru politic de care avem nevoie pentru a proteja drepturile cetățenilor”, a susținut Karine Jacquemart, șefa ONG-ului.

”Să ceri firmelor private să-ți sponsorizeze evenimentele te pune într-o poziție de cerșetor, ceea ce nu face decât să sporească puterea lobby-ului multinaționalelor”, a declarat Philippe Lamberts, europarlamentar.

APOCALIPTIC! MARIA GHEORGHIU A ANUNȚA DEZASTRU! VA LOVI CURÂND ROMÂNIA! CEA MAI CUTREMURĂTOARE PREVESTIRE A MOMENTULUI…

Autoritățile române au transmis, însă, că astfel de contracte nu au nicio influență asupra activităților despășurate.

Ombudsmanul european spune că a cerut explicații Consiliului UE și că acesta a zis că nu este responsabil de aranjamentele care se fac în ceea ce privește sponsorizările în timpul președințiilor rotative. Ombudsmanul european n-a fost mulțumit de explicație, așa că a cerut Consiliului UE să răspundă până pe 13 septembrie.

Recent, președinția rotativă a Consiliului UE a fost preluată de la România de către Finlanda. Un oficial al guvernului finlandez a declarat că s-a decis să se încheie o înțelegere cu un singur sponsor – BMW.

Ultima oră
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!
18:31 - Octavian Berceanu: Garda de Mediu, o instituție normală în contextul politic românesc, în care angajaților le era frică să vorbească. Controalele direcționate politic, cea mai mare presiune pe care o aveau (VIDEO)
18:07 - Alfred Simonis (PSD): Este exclus să votăm guvernul Cioloș, la ce nume au apărut
17:44 - Dacian Cioloș: Cred că și pentru PSD putem fi o soluție pentru a depăși lunile următoare / Nu știu care au fost motivele reale pentru care m-a desemnat Klaus Iohannis
17:25 - SURSE: După PSD, nici PNL nu exclude scenariul alegerilor anticipate. Marcel Ciolacu și Florin Cîțu trimit semnale în teritoriu pentru ca organizațiile să se pregătească de campanie (VIDEO)