ONU susține că imaginile cu prizonierii ruși executați sunt autentice, dar cere o investigație criminalistică

ONU susține că imaginile cu prizonierii ruși executați sunt autentice, dar cere o investigație criminalistică
Captură Video Twitter: Soldați ruși capturați de ucraineni în satul Makiivka.

ONU a făcut o analiză preliminară asupra imaginilor din satul ucrainean Makiivka, ce arată aparenta execuție a unor soldați ruși de către militari ucraineni, și a ajuns la concluzia că acestea nu sunt trucate. Totuși, ONU consideră că e nevoie de o anchetă criminalistică pentru a se stabili exact ce s-a întâmplat acolo.

ONU, despre imaginile cu execuția unor soldați ruși

În imaginile respective se văd soldați ruși neînarmați ieșind dintr-o casă și așezându-se cu fețele în jos, în timp ce sunt supravegheați de militari ucraineni. La un moment dat, apare și un soldat rus îmbrăcat în negru, care trage asupra ucrainenilor. Filmarea aici se oprește brusc și e continuată apoi cu câteva secunde după execuție, când se văd soldații ruși prăbușiți la pământ.

Specialiștii Biroului ONU pentru Drepturile Omului au făcut o analiză preliminară asupra imaginilor și au ajuns la concluzia că nu sunt trucate. Totuși, ONU spune că e nevoie de o anchetă criminalistică.

„E foarte probabil ca (imaginile) să fie autentice. Circumstanţele reale trebuie să fie investigate într-o manieră cât mai extinsă posibil”, a declarat comisarul Volker Turk, responsabil ONU, potrivit EFE.

Iva Vukusic, expert în urmărirea penală a crimelor de război la Universitatea din Utrecht, a declarat recent că dacă soldatul rus îmbrăcat în negru a simulat capitularea ca să-i păcălească pe ucraineni, atunci și asta poate fi catalogată drept crimă de război.

Imaginile au stârnit furie la Moscova, fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, una dintre cele mai vocate voci de acolo, cerând răzbunare: „Doar pedeapsa cu moartea este o pedeapsă pură din motive ușor de înțeles, conform principiului „viață pentru viață” cunoscut încă din vremea Vechiului Testament”.

ONU: Rusia și Ucraina au torturat prizonieri de război

O anchetă a Biroului ONU pentru Drepturile Omului a stabilit recent că ambele părți au comis abuzuri în cele nouă luni de război declanșat de Rusia în Ucraina.

Ambele armate au torturat prizonieri de război, a transmis Biroul ONU, citând exemple de rele tratamente, precum bătăi, utilizarea șocurilor electrice și nuditate forțată.

Kievul a comunicat anterior că verifică toate informațiile, că va investiga orice încălcări ale legilor războiului și că va lua măsuri legale.

Urmăriți B1TV.ro și pe