Colegiul medicilor din Turcia a anunțat luni că pandemia de coronavirus „a scăpat din nou de sub control” în această țară, informează Efe, citată de Agerpres.
Instituţia a precizat că numărul de cazuri zilnice cu COVID a crescut brusc în ultimele trei săptămâni de la 6.000 la peste 14.000, arată un comunicat publicat pe site-ul său.
Principala cauză a răspândirii virusului este sărbătoarea musulmană Eid al-Adha (sărbătoarea sacrificiului), când milioane de turci călătoresc între provincii pentru a se alătura familiilor lor, potrivit medicilor.
Eveniment - 09 dec, 17:54
Înainte de sărbătoare, ministrul turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, a îndemnat oamenii să păstreze distanţe de siguranţă şi să evite spaţiile închise.
Din cele peste 83 de milioane de locuitori ai Turciei, 23 de milioane sunt imunizaţi cu schema completă de vaccin împotriva COVID-19.
Condițiile de intrare în Turcia pentru români
Persoanele care sosesc din România trebuie să aibă test negativ ori să fie vaccinate anti-COVID-19 sau să prezinte un document care să ateste că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele șase luni pentru a evita carantina, potrivit MAE.
Sunt exceptate de la măsura carantinei și de prezentarea testului PCR negativ:
- Persoanele care prezintă un certificat de vaccinare cu schema completă a vaccinării și au trecut 14 zile de la doza de rapel.
- Persoanele care pot face dovada faptului că au fost infectate cu COVID-19 în ultimele 6 luni, cu condiția ca intrarea în Turcia să aibă loc începând cu a 28-a zi de la rezultatul primului test PCR pozitiv. Dovada infectării cu SARS-CoV-2 poate fi: rezultat pozitiv al unui test PCR, adeverință emisă de instituții medicale de stat sau private certificate în țara de domiciliu, semnate și ștampilate, emise în limba engleză.
- Persoanele care prezintă rezultatul unui test negativ rapid antigen, efectuat cu maxim 48 ore înainte de intrarea în Turcia, emis în limba engleză de o unitate medicală certificată din țara de domiciliu. Testele antigen efectuate acasă și care nu sunt însoțite de certificare medicală NU sunt acceptate.
- Persoanele care intră în Turcia, prin toate punctele de trecere a frontierei, pot fi supuse în mod aleatoriu unei testări tip PCR, efectuate de reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Republica Turcia, fiindu-le permisă deplasarea către punctul de destinație. În situația în care rezultatul testului va fi pozitiv, se va acorda tratamentul necesar și impune măsura carantinei pentru 14 zile, atât persoanei infectate, cât si contactilor direcți. Măsura carantinei va fi ridicată dacă rezultatul testului PCR efectuat la finalul celei de-a 10 zile este negativ. Pentru persoanele infectate cu varianta DELTA a virusului, măsura carantinei va fi ridicată dacă rezultatul testului PCR efectuat la finalul celei de-a 14-a zile este negativ.