Papa Francisc a mulțumit jurnaliștilor că au dezvăluit abuzurile sexuale din Biserica Romano Catolică

Papa Francisc a mulțumit jurnaliștilor că au dezvăluit abuzurile sexuale din Biserica Romano Catolică
Foto: Hepta - DPA Images / Maurizio Brambatti

Papa Francisc le-a mulţumit jurnaliştilor că au dezvăluit scandalurile de abuz sexual pe care Biserica Romano-Catolică a încercat iniţial să le acopere, informează Reuters.

Papa Francisc a mulțumit jurnaliștilor

„Vă mulţumesc pentru ce ne spuneţi despre ce e greşit în Biserică, pentru că ne ajutaţi să nu trecem lucrurile sub tăcere şi pentru că aţi dat o voce victimelor abuzurilor”, le-a transmis Papa Francisc jurnaliștilor.

Suveranul Pontif a precizat apoi că e vital ca jurnaliștii să nu stea în redacții, ci să meargă pe teren, să culeagă informații și să contracareze dezinformarea, inclusiv cea din mediul online.

Jurnaliştii au misiunea „de a explica lumea, de a-i face pe oameni să se teamă mai puţin”, a mai spus Papa Francisc.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei ceremonii de omagiere a doi corespondenţi veterani, Philip Pullella de la Reuters şi Valentina Alazraki de la Noticieros Televisa din Mexic, care au relatat pe larg despre activităţile Vaticanului.

Scandaluri sexuale în Biserica Romano-Catolică. Reacția Papei Francisc

În 2002, cotidianul american The Boston Globe a scris mai multe articole despre un tipar de abuz sexual al minorilor de către clerici şi despre o cultură de tăinuire în cadrul Bisericii.

De atunci, scandalurile s-au ținut lanț. Recent, în Franţa, o investigaţie a scos la iveală că clerici francezi au abuzat peste 200.000 de copii în ultimii 70 de ani.

Papa Francisc a fost acuzat că răspunde prea lent la aceste scandaluri şi că a acordat mai multă greutate afirmaţiilor clericilor decât celor ale victimelor.

În 2018, Suveranul Pontif a recunoscut că a greşit în privinţa unui caz din Chile şi s-a angajat ca Biserica să nu mai încerce niciodată să acopere abuzurile sexuale. Un an mai târziu, acesta a făcut apel la o „luptă totală” împotriva unei infracţiuni „care ar trebui să fie ştearsă de pe faţa pământului”.

Ultima oră
22:32 - Bogdan Aurescu: Nu văd nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să viziteze baza de la Deveselu, dar atunci și noi, Aliații, avem dreptul să cerem să vizităm, de exemplu, baze de rachete din Rusia
22:19 - Milionarul Sebastian Dobrincu reacționează după ce Mimi a vorbit despre despărțirea lor: Nu este o victimă
22:15 - Scandalul dintre președintele și premierul croat continuă: „Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei”
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)
21:39 - „Prințesa urbană” părăsește România: „E un bilet doar dus. Plecăm după mulţi ani în care am făcut totul să contribuim la schimbarea lucrurilor care atât de tare mă întristează” (VIDEO)
21:38 - Sorin Bontea a mers pentru prima dată în Grecia la filmările Chefi fără limite de la Antena 1: Nu m-a atras niciodată (GALERIE FOTO)
21:22 - Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)
21:17 - Câinele încă o așteaptă acasă pe jurnalista mexicană asasinată de mafie. Imaginile induioșătoare au împânzit internetul