Papa Francisc, despre pademia de coronavirus: Să ținem cont de precauții ”în faţa acestei doamne pe nume COVID, care ne face mult rău”

Papa Francisc, despre pademia de coronavirus: Să ținem cont de precauții ”în faţa acestei doamne pe nume COVID, care ne face mult rău”
Foto: hepta.ro/Zuma Press / Evandro Inetti

”O doamnă care ne face mult rău”. Astfel s-a referit Papa Francisc la pandemia de coronavirus în cadrul celei mai recente audiențe generale de la Vatican. Apărut în fața unui număr mult mai mic de credincioși, pe fondul înmulțirii numărului de cazuri de COVID-19 din Italia, Suveranul Pontif le-a cerut scuze oamenilor că nu va coborî de pe scenă, din motive de siguranță sanitară, informează ABC News. La audiența care a avut loc în interior au participat peste 100 de persoane.

Papa Francisc spune că pandemia este”odoamnă care ne face mult rău”

“Voi sta aici sus. Mi-aș dori să pot să cobor şi să vă salut pe fiecare dintre voi, însă trebuie să păstrăm distanţa. Dacă aș coborî,oamenii vor forma grupuri, iar asta este împotriva precauţiilor de care trebuie să ţinem cont în faţa acestei doamne pe nume COVID, care ne face mult rău”,a spus Papa Francisc în fața credincioșilor.

Suveranul Pontif și consilierii săi nu au purtat mască de protecție în timpul audienței. Și preoții și episcopii care l-au însoțit pe Papa Francisc au renunțat la măști atunci când s-au apropiat de acesta. Pe de altă parte, fotografii oficiali și membrii Gărzii Elvețiene Pontificale, prezenți, de asemenea, pe scenă au avut măștile pe figură.

Suverantul Pontif nu a purtat mască de protecție la audiența generală de miercuri

De la începutul pandemiei de coronavirus și până acum, șeful Bisericii Catoloce a fost văzut doar de două ori purtând mască de protecție: pe 9 septembrie, la intrarea și ieșire de la audiența generală și în urmă cu câteva zile, în timpul unui serviciu de rugăciune interconfesională, care a avut loc în centrul Romei.

Unul dintre motivele pentru care Papa Francisc nu poartă mască ar avea legătură cu operația pe care a suferit-o în tinerețe, atunci când i-a fost extirpată o parte dintr-un plămân. Până acum însă nu a venit nicio precizare din partea reprezentanților Vaticanului, cu privire la motivele pentru care există persoane cărora li se permite să se apropie de Suveranul Pontif fără a purta mască.

La finalul săptămânii trecute, Biroul de presă de laVaticana anunțat că un bărbat care locuieşte în Casa Santa Marta, reşedinţa Papei Francisc, a fost depistat pozitiv cu noulcoronavirus. Bărbatul este asimptomatic şi a intrat în izolare alături de alte persoane cu care a fost în contact direct.

Înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, mii de oameni participau în fiecare săptămână în Piața Sfântul Petru, la audiența generală.

În contextul actualei situații epidemiologice, slujba deCrăciun de la Vatican va fi una atipică în acest an. Papa Francisc va fi, la fel ca și de Paște, singur la predică, slujba urmând a fi transmisă online.

Revenire puternică a pandemiei în Italia

Italia, țara europeană care a avut cel mai mult de suferit de pe urma primului val al pandemiei de coronavirus a înregistrat, în ultimele săptămâni o revenire puternică a infecțiilor, ceea ce a determinat Guvernul de la Roma să ia decizia închiderii restaurantelor și barurilor în timpul nopții și să oprească activitatea din teatre, săli de sport sau piscine. Oficialii italieni îi îndeamnă pe cetățeni să rămână în case cât mai mult timp posibil.