Parchetul rus a cerut 6 ani de închisoare pentru o jurnalistă care a criticat serviciile secrete

Parchetul rus a cerut 6 ani de închisoare pentru o jurnalistă care a criticat serviciile secrete
Sursa Foto: Barrons.com

Magistrații ruși au cerut, vineri,șase ani de închisoare pentru o jurnalistărusă acuzată de ”justificarea terorismului” după ce a citit o cronică la un post de radio. Acest procesa stârnit indignare din partea organizațiilor pentru drepturile omului,notează Barrons.com.Nu este pedeapsa maximă pe care procurorii o puteaucere.

O jurnalistă care a criticat serviciile secrete ruse riscă 6 ani de închisoare

Svetlana Prokopyeva, care lucrează pentru serviciul rus al presei americaneRadio Free Europe / Radio Liberty în calitate de colaborator independent, a fost acuzată de justificarea publică a terorismului după ce a scris un comentariu espre un atac cu bombardament. Respectivul atacvizase sediul unei antene regionale a serviciilor de securitate (FSB)în 2018.

În noiembrie 2018, un adolescent, în vârstă de 17 ani, a pus explozibilîn holul unei clădiri a Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Arkhangelsk din nordul Rusiei, rănind trei membri ai serviciilor de securitate națională.

După câteva zile de la incident, jurnalista Prokopieva a cititun articol pe postul local de radio Echo din Moscova, o cronică în care a legat acest atac sinucigaș al adolescentului de climatul politic stabilit în țară de Vladimir Putin. De asemenea, ea denunța abuzurile serviciilor de securitate ”atotputernice”.

Svetlana Prokopyeva a respins acuzațiile, motivând încălcarea libertății de exprimare într-o societate democrată

Jurnalista, în vârstă de 40 de ani, arespinsacuzațiile.

”Este o răzbunare vădită pentru aceste critici acide”, a spus ea pentru AFP, adăugând că procuratura a solicitat șase ani de închisoare și interdicția de a-și exercita profesia timp de patru ani, ceea ce pentru ea reprezintă o încălcare a libertății de exprimare.

”Atunci când puterea publică este în mâinile oamenilor cinici și violenți, aceasta devine cea mai mare amenințare pentru siguranța cetățenilor”, a declarat Svetlana Prokopieva, în declarația sa finală din timpul procesului care a avut loc vineri.

În timpul ultimei declarații, Prokopyeva a spus că nu se teme să critice statul.

”Represia se desfășoară treptat”, a spus ea.

”Este imposibil de știut în avans când restricția drepturilor și urmărirea disidenței se vor transforma în lagăre de concentrare și execuții”, a mai spus ea.

Svetlana Prokopyevaeste de părere că încălcarea libertățiide exprimare, o criză asupra vocilor, ar putea agrava și mai mult situația.

”Acesta este motivul pentru care avem nevoie de libertatea de exprimare, pentru a suna alarma din timp”, a adăugat jurnalista.

Autoritățile ruse i-au confiscat bunurile. Ce spune angajatorul jurnalistei

La jumătate de an după ce comentariile ei au fost publicate, agenții de polițieau confiscat computerul și ”economiile în timpul unei căutări”, a dezvăluit femeia.

Presa rusă preconizează că instanța își va anunța luni verdictul în procesul extrem de controversat al jurnalisteiSvetlana Prokopyeva.

Angajatorul lui Prokopyeva a spus că a făcut opusul celor susținute de procurori.

”Comentariul lui Svetlana a fost un efort de a explica o tragedie”, a declarat președintele interimar al Radio Free Europe , Daisy Sindelar, într-o declarație.

”Portretizarea cuvintelor sale ca„ promovarea terorismului „este o denaturare deliberată și motivată politic, menită să-i reducă vocea critică și reamintește cele mai proaste încercări ale emisiunii din cele mai întunecate perioade ale Rusiei.”

Tags:
Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”