Situație fără precedent în lume: parlamentarii unui stat tocmai au votat în majoritate pentru obligativitatea vaccinării anti-COVID, informează The Local. Camera inferioară a Parlamentului din Austria s-a pronunțat favorabil joi, 20 ianuarie.
Cancelarul Karl Nehammer a explicat că libertatea cetățenilor este condiționată de vaccinare.
„Vaccinarea este şansa pentru societatea noastră să atingă o libertate durabilă şi continuă, fără ca virusul să ne limiteze”, a declarat politicianul.
Legea vaccinării obligatorii anti-COVID a trecut de Nationalrat, camera inferioară a legislativului, cu o mare majoritate, 137 de voturi „pentru” și 33 „împotrivă”. Mai departe, urmează votul în camera superioară, Budesrat.
În prezent, în Austria, aproximativ 72% dintre persoane sunt vaccinate anti-COVID. Potrivit noii legi, care ar urma să treacă de „ultimul hop” legislativ pe 3 februarie, toate persoanele de peste 18 ani vor trebui să primească serul. Din rândul adulților, excepție vor face femeile gravide sau orice persoană care nu este eligibilă din motive medicale justificate. De asemenea, cei care au trecut prin boală sunt scutiți de obligația de vaccinare până la 180 de zile după vindecare.
Cei care vor refuza vaccinarea anti-COVID vor primi amenzi de până la 3.600 de euro. Inițial, cei nevaccinați vor primi „o scrisoare de convocare”, după care, din martie, va urma faza controalelor.
Până atunci, Guvernul din Austria pregătește loterii și tombole pentru a mai vaccina încă 1,5 milioane de adulți. Premiile ajung până la 500 de euro pentru cei care acceptă serul anti-COVID.
După votul din Parlament, se anunță noi proteste masive „pentru libertate”. Protestatarii susțin că prin proiectul ce prevede vaccinarea obligatorie se încalcă grav drepturile și libertățile omului. Printre documentele la care se face referire se numără Codul de la Nuremberg (1947). Acesta prevede, printre altele, faptul că experimentele medicale aplicate pe oameni trebuie să aibă consimțământul voluntar al celor vizați, fără să fie constrâns prin forță fizică, înșelăciune sau sancțiuni pecuniare.
Potrivit producătorilor, serurile anti-COVID se află în stadiul de testare până în 2023-2024.
În Austria, entuziasmul vaccinării a scăzut. În ciuda condiționărilor impuse de autorități, doar 46% din populație a acceptat „boosterul”.
Legea vaccinării obligatorii a fost votată fără ca populația să fie consultată în cadrul unui referendum și pe fondul scăderii numărului de pacienți din spitale și al deceselor, după valul care a înregistrat cifre considerabile la începutul lui decembrie.
În Austria, la fel ca în majoritatea statelor de pe continent, numărul de infectări este în creștere, pentru că varianta Omicron este mai contagioasă, dar mult mai puțin severă. De asemenea, mai multe state din Europa au anunțat relaxarea măsurilor.
În plus, experții în sănătate publică, inclusiv cei de la OMS, anticipează finalul pandemiei de COVID, în 2022.